Click to listen highlighted text!
  Click to listen highlighted text!

Előzetes letartóztatásba került Zuschlag János

Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Elrendelte a Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra Zuschlag János egykori szocialista országgyűlési képviselő és egy másik férfi előzetes letartóztatását. A bűnszövetség tagjai illegálisan megszerzett adatok felhasználásával akartak pártok nevében több száz millió forintnyi kampánytámogatáshoz jutni.

Hét gyanúsítottat hallgatott ki a NAV, a csalásért hat évet korábban leült volt szocialista politikus az egyik. A gyanú szerint az állami támogatásra utazó kamupártjuknak gyűjtöttek illegálisan személyi adatokat, hogy azokat aztán a támogató aláírásoknál felhasználják a jelöltek indításához a parlamenti választáson.

Bűnszövetségben elkövetett tiltott adatszerzés miatt indítványozták egy 40 éves és egy 24 éves férfi előzetes letartóztatását, akik 2017 őszén egy pénzügyi tanácsadó cég adatbázisaiba illegálisan belépve jogellenesen megszerezték a cég ügyfeleinek személyes adatait, hogy tényleges kampány helyett így gyűjtsenek ajánlásokat az idei parlamenti választásra – közölte a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség.

Az Index nem hivatalos információi szerint

AZ ÜGY EGYIK ÉRINTETTJE ZUSCHLAG JÁNOS, AKIT SZERDÁN VETTEK ŐRIZETBE, 

az ügy két további érintettjével.

A Kecskeméti Járásbíróságon szerdán délig születik döntés a 40 éves férfi – vélhetően Zuschlag – és a másik érintett előzetes letartóztatásáról.

A NAV nyomozói hét embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük három férfit vettek őrizetbe. Az őrizetbe vett  férfiak közül a harmadik férfinál a kényszerintézkedés feltételei nem állnak fenn.

Kampány helyett adatlopás?

Az ügyészség szerint a gyanúsítottak megállapodtak, hogy a 2018-as választásokon különböző választókerületekben képviselőjelölteket indítanak. A jelöltek indításához szükséges 500 ajánlást nem valós kampánnyal, hanem különböző adatbázisokban szereplő személyek adatainak felhasználásával akarták megszerezni. Céljuk az volt, hogy a választásokat kihasználva illegálisan jussanak költségvetési támogatáshoz. A NAV közleménye szerint több százmillió forintnyi kampánytámogatást akartak így megszerezni, és négy pártot akartak indítani. Az általuk megkeresett hekker egy biztosításközvetítő cég adatbázisából kilencezer választópolgár adatait szerezte meg.

Illegális úton megszerezték egy pénzügyi tanácsadó cég területi képviselőinek belépési adatait, amivel beléptek a cég informatikai rendszerébe. Így hozzájutottak az adatbázisokhoz, amik a társaság ügyfeleinek személyes adatait tartalmazták. Az ajánlóívekhez szükséges, hiányzó személyi adatokat call-centeres alkalmazottakat bevonva, az ügyfelek felhívásával szerezték meg. Mivel a jelöltállításhoz szükséges ajánlóíven fel kell tüntetni a személyi számot is, különböző ürüggyel,

FŐKÉNT A PÉNZMOSÁSI TÖRVÉNY VÁLTOZÁSÁRA HIVATKOZVA, CALL-CENTERES NŐKKEL HÍVATTÁK FEL AZ ADATBÁZISBAN SZEREPLŐKET ÉS MEGPRÓBÁLTÁK KICSALNI ADATAIKAT.

Az ügyészség azért indítványozza a két gyanúsított előzetes letartóztatását, mert a bűncselekmény szervezettsége és társadalomra veszélyessége miatt tartani kell attól, hogy a gyanúsítottak a hatóságok elől megszöknének, elrejtőznének, így a jelenlétük csak az előzetes letartóztatás elrendelésével biztosítható Ezen kívül attól is tartani kell, hogy a gyanúsítottak tanúk befolyásolásával, tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével meghiúsítanák, megnehezítenék, vagy veszélyeztetnék a bizonyítást. Az ügyészség szerint a bűnismétlés veszélye is a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelését indokolja.

A nyomozást a NAV Dél-Alföldi Nyomozati Igazgatósága viszi, a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett.

index.hu

További hírek a témában
A szöveg felolvasásához kattintson