Click to listen highlighted text!
  Click to listen highlighted text!

Váradi: nagyon jó döntés volt, hogy újra van sportbizottság

Sportrendelet, koncepció, gála, kitüntetések, hírességek fala – interjú Váradi Krisztiánnal, a sportbizottság elnökével.

Egy éve működik jelenlegi formájában az új képviselő-testület, ennek kapcsán beszélgettünk Váradi Krisztiánnal, az SHT önkormányzati képviselőjével, Kiskunhalas Köznevelési, Kulturális, Sport és Humánpolitikai Bizottságának elnökével, a város sportéletét érintő, elmúlt egy évben hozott képviselő-testületi döntésekről.

Négy év szünet után ismét van sportbizottsága a városnak. Miért jó a városnak, hogy van ilyen jellegű szakmai testület Kiskunhalason?

– Mindenekelőtt azt tartom fontosnak kiemelni, hogy újra van sporttal foglalkozó önkormányzati bizottság Kiskunhalason. Sajnos az előző ciklusban a sport – köszönhetően az akkori nehéz pénzügyi helyzetnek – háttérbe szorult kicsit, megszűnt a sportbizottság, amelynek 2006 és 2010 között elnöke voltam. Ez egyrészt a támogatások, másrészt koncepcionális döntések elmaradásában is megnyilvánult, hatályát vesztette a korábban elfogadott sportkoncepció, amely helyett nem készült új középtávú stratégia. Meggyőződésem, hogy az önkormányzatnak van feladata egy város sportéletében, ezért tartom jó döntésnek, hogy ismét van ilyen bizottság, és megtiszteltetés számomra, hogy 2006-2010 után ismét engem kértek fel ennek a vezetésére.

Melyek voltak a legfontosabb döntések az elmúlt egy évben, amelyek a város sportéletét érintik?

– Időrendben haladva, az egyik fontos döntés az volt, hogy az előző ciklus után ismét biztosított a város a költségvetésében sportegyesületek támogatására pályázati keretet, amely az idei évben 5 millió forint volt. A pályázatot Kiskunhalas város sportjáért közalapítvány kuratóriuma írta ki, és a döntést is ez a testület hozta meg. A pályázatok elbírálásánál a bizottság elnökeként tanácskozási joggal vettem részt. Az ott szerzett tapasztalataim alapján azt mondhatom, hogy sok színvonalas pályázat érkezett be, a kuratóriumban pedig megalapozott, sportszakmai döntés született a támogatások odaítéléséről. A támogatások odaítélésénél kiemelt szempont volt az utánpótlás támogatása, de számos szabadidősport jellegű tevékenységet, rendezvényt is támogatott az alapítvány. Az egyesületek részéről is pozitív visszajelzéseket kaptunk ezzel kapcsolatban.

Úgy tudjuk, hogy ezzel kapcsolatban rendelet is született. Mit lehet erről tudni?

– Így van, a júniusi testületi ülésen fogadta el a város az új sporttal kapcsolatos rendeletet. Az újonnan elfogadott rendelet tartalmazza az önkormányzat sporthoz kapcsolódó feladatait, a támogatható célokat és a támogatási rendszer szabályozását, amelynek egyik legfontosabb paragrafusa, hogy minden évben a költségvetés helyi adóbevételeinek legalább 1,5%-át kell sporttámogatási célokra fordítani, amelynek felét az alapítvány támogatás formájában ítél meg az egyesületek számára, a másik feléről pedig a képviselő-testület dönt a költségvetési rendeletében. Ez egy fontos előrelépés, korábban ilyen szabályozás nem volt, mindig az aktuális költségvetési helyzet, vagy az éppen aktuális lobbi határozta meg, hogy mennyi jutott sportra, sajnos az elmúlt ciklusban ez minimális volt. Mostantól ezt rendelet szabályozza, így van egy kiszámítható keret a sporttal kapcsolatos célok és feladatok támogatására, megvalósítására.

Az előbb említette a sportkoncepciót. Az elmúlt hónapban ezt is elfogadta a testület. Erről mit érdemes tudni?

– Az új sportkoncepció előkészítését egy munkacsoport végezte, amelynek én is tagja voltam, de az előkészítés során természetesen az egyesületek, sportszervezetek véleményét is megkérdeztük. Megvizsgáltuk a korábbi koncepcióban szereplő célokat és azok megvalósulását. Az új koncepcióban néhány alapvető értékváltás történt, amelyek közül a legfontosabb, hogy a versenysport támogatása helyett a fő hangsúly az utánpótlás nevelés, a szabadidő- és diáksport támogatására került. Nagy hangsúlyt kap a sporttal kapcsolatos infrastruktúra állagának megőrzése, fejlesztése. Az önkormányzat a jövőben nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a sportszervezetekkel történő kapcsolattartásra is, az események koordinálására, amelynek célja, hogy a jelenlegi rendszert hatékonyabbá tegyük. A koncepció egy határidőkhöz és felelősökhöz rendelt konkrét cselekvési tervet is tartalmaz, amely garanciája lehet a megvalósulásnak. A teljes koncepciót pár mondatban összefoglalni nem lenne könnyű, azonban meggyőződésem, hogy olyan dokumentumot fogadtunk el, amely mindenképpen előremutató, és a város sportjának dinamikus fejlődésére teremt megfelelő alapot.

Jövőre vonatkozó tervek?

– Éppen a héten vettem részt egy informális munkacsoport megbeszélésen, amelyen a városvezetés, a sportbizottság tagjai, valamint az alapítvány kuratóriumának tagjai vettek részt. Itt is nagyon sok fontos előremutató döntést hoztunk meg. Az egyik a sportkitüntetésekkel kapcsolatos. Korábban is voltak a városban sportkitüntetések, azonban ez mindig más formában és módon történt, tulajdonképpen ad hoc módon, nem volt igazán szabályozva. Most erről is alkotunk egy rendeletet, és ezzel ezt is a többi kitüntetéssel – pedagógus, egészségügyi, szociális – egy szintre emeljük, így adva méltó rangot ezeknek az elismeréseknek is. 2006 előtt a sportkitüntetéseket a sportbálon adták át, amit én 2006-ban nem tartottam túl jó megoldásnak, ezért én voltam az egyik kezdeményezője annak, hogy ne bálon, hanem egy filmszínházban méltó körülmények között, bárki számára megtekinthető gálaműsor keretében adjuk át ezeket az elismeréseket. Ez 2006 és 2010 között nagyon jól működött, aztán ez sajnos a korábbi sportbizottság megszűnésével együtt elmaradt, megszűnt. Az idei esztendőben a sportkitüntetéseket a sportbálon adta át a város, amiről ismét bebizonyosodott, hogy nem a legmegfelelőbb alkalom erre. Ezért a mostani megbeszélésünkön javasoltam, hogy térjünk vissza a korábbi gálaműsorhoz, azonban mivel a sportbálra is igény van, egy új formában valósítsuk meg. Azaz legyen szombat délután egy méltó körülmények között megrendezett, színvonalas díjátadó gálaműsor, ahol bárki részt vehet, megtekintheti a díjak átadását, majd ezt követően este kerüljön megrendezésre a sportbál. Így a díjak átadása ünnepélyes keretek között történik meg, és ezután az ünneplés és szórakozás sem marad el.

Úgy hallottuk, hogy volt egy másik kezdeményezése is, amely célba érni látszik. Mi volt ez?

– Már sok évvel ezelőtt is felmerült az ötlet, valamint többen megkerestek engem is a ciklus elején azzal kapcsolatban, hogy a város korábbi sporthírességeinek – sportolók, sportvezetők, edzők – nincs méltó emléke a városban. Ezért még év elején javasoltam, hogy a megújuló sportintézmény területén állítsunk méltó emléket az egykori halasi kimagasló eredményt elért sportolóknak. Több alkalommal is szorgalmaztam ezt a kérdést, amely úgy tűnik, hogy ez év végére célba ér, jövő évben pedig megvalósulhat. A mostani megbeszélésünkön erről is már konkrétabb döntés született, amellyel kapcsolatban a városvezetés ígéretét bírom azzal kapcsolatban, hogy novemberben előterjesztés is készül erről az egyelőre csak sporthírességek fala néven emlegetett emlékműről, amelyre a jövő évi költségvetésben forrást is biztosítunk, és 2016-ban fel is avathatjuk ezt az emlékművet.

Hogyan összegezné az elmúlt egy éves munkát?

– Azt mindenképpen szeretném kiemelni, hogy az elmúlt egy év megmutatta, hogy a sport területén lehet pártpolitikától függetlenül is együttműködni. Egyrészről ez megnyilvánult már abban, hogy az új, fideszes többségű városvezetés ellenzéki képviselőként bizalmat szavazott nekem, és megbízott a sportbizottság vezetésével. Megtiszteltetés számomra ellátni ezt a feladatot. Az elmúlt egy évben a sporttal kapcsolatos döntések előkészítésénél is megmutatkozott az pártsemleges együttműködés eredménye, legyen szó a támogatásokról, a sportrendeletről, vagy a koncepcióról, amelynek haszonélvezői mindenképpen a város sportéletének szereplői lesznek. A képviselő-testületben a sporttal kapcsolatos döntéseknél az elmúlt egy évben minden alkalommal egyetértett a városvezető többség és a Sikeres Halasért Társaság képviselőcsoportja, politikai vitáktól mentes egyhangú döntések születtek. Azt gondolom, ez mindenképpen a város sportéletének javára válik.

További hírek a témában
A szöveg felolvasásához kattintson