Vasárnapi malmozás – KÉPEK

A VIII. Zenélő Szélmalom című rendezvénynek is az volt a célja, ami az eddigieknek, hogy felhívja a figyelmet Kiskunhalas jelképére, örökségére, közkincsére: a Sáfrik szélmalomra.

Már az 1860-as években állt itt szélmalom. 1901-ben Sáfrik József építette a mostani négyszintes szélmalmot. Jelenlegi formáját 114 éve nyerte el az épület! Ekkoriban akár 30-35 szélmalom is szelte a halasi és környélbeli szeleket, és őrölte a helyiek gabonáját. A Sáfrik szélmalom 1940-es évektől már nem őrölt, raktárként használták. 1966-tól országosan védett műemlék lett.

A múlt vasárnapi programot Végső István a Pásztortűz Egyesület elnöke nyitotta meg. A rendezvényen fellépett: a Bócsai Citerazenekar, valamint történeti magyar hangszerek bemutatójával Birinyi József a Filharmónia szólistája, a Hungarikum Szövetség elnöke, a Halasi Népdalkör, a Szilaj Citerazenekar, a József Attila Irodalmi Kör, az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület, Tárnoki András kunfehértói citerás, a Kisszállási Népdalkör, Vladár Károly népzenész, és végül a 5NonBondsl!

A malom előtti területen sem lehetett unatkozni. Kézműves foglalkozás, helyi alkotói sarok, malomtotó, civil asztal, tanya-makett és a HEFI egészségszűrő sátra várta az érdeklődőket. A zord idő ellenére sokan jelen voltak az eseményen, amely az estébe nyúlóan nyújtott kikapcsolódás a családoknak, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt.

További hírek a témában