Vizkeleti: Tavaly kellett volna a lobbierőt igénybe vennie a városvezetésnek

Tegnap napirend előtti felszólalásban kérte számon Vizkeleti Szabolcs (SHT) a városvezetőket a menekültszállásokkak kapcsolatban kialakult helyzetért.

– 2015-ben jelent meg az országos sajtóban, hogy a debreceni menekült tábort bezárják a lakosok nyomására. Nem sokkal ezután, Kiskunhalason arról kezdtek beszélni, hogy 500-1000 fős őrzött szállást hoznak létre a szegedi úti laktanyában. A városvezetés ameddig lehetett nem vagy nemlegesen nyilatkozott az ügyben. Amikor biztossá vált a tábor létrejötte és biztos volt, hogy a városvezetés ezt nem tudja megakadályozni egy cikk jelent meg az Origo.hu-n 2015.08.24.-én. Fülöp Róbert pedig figyel a választók igényeire: célja, hogy a migránsok ne jöhessenek ki a szállásról, és elengedésük után a lehető legkevesebb időt töltsék az utcákon. Ráadásul éppen ezek a beruházások lendíthetik fel a tízszázalékos munkanélküliséggel küzdő Kiskunhalast: az új táborok építése, fenntartása több mint ezer embernek adhat munkát. Csak fegyveres biztonsági őrből háromszázat vár a rendőrség, a bevándorlási hivatal pedig száz ügyintézőt, szociális munkást keres hosszú távra. „Melyik polgármester ne tapsikolna egy ilyen lehetőség láttán?” – mondta Vizkeleti Szabolcs a cikkre hivatkozva.

Majd így folytatta: – A polgármester lehet, de a helyi lakosság nem fogadta a hírt örömmel. 2016 tavaszán azután Kiskunhalas 65 térfigyelő kamerákat kapott a BÁH-tól, majd hosszas egyeztetés után ezek felszerelésre kerültek a városban. Nem volt egyértelmű a lakosok számára, hogy miért kell kamerarendszer, ha zárt őrzött szállások vannak a városban, de a biztonság az biztonság, így elfogadta mindenki a rendszer telepítését. Ez év tavaszán felröppent a hír, hogy bezárják a Bicskei tábort, majd pár héttel ezelőtt a kiskunhalasiak arról kezdtek beszélni, hogy több 100 fős nyitott menekült szállást létesítenek a szegedi úton júliustól. Nyitottat ahonnan napközben kijárhatnak a tábor lakói. A városban élők már kezdték érteni a térfigylő kamerarendszert.

A városvezetés persze hallgatott, majd rendkívüli testületi ülésen határozatban kéri a kormányt, hogy a halasi lakosság érdekében tegyen lépéseket a Fazekas Mihály utcai, a Kárpát utcai és a Szegedi úti migrációval összefüggő objektumok mielőbbi bezárásával, illetve ezen létesítmények további hasznosításával kapcsolatban.

Ezt a kiállást már tavaly várta volna a város lakossága. Tavaly kellett volna a lobbi erőt igénybe véve megakadályozni, hogy Kiskunhalason őrzött szállást építsenek. Ha a hír igaz a nyitott szállásról, Kiskunhalason lesz a legtöbb menekült és a legnagyobb bázis Magyarországon.
A kvóta népszavazás hevében egyébként csak halkan megjegyezném, hogy Kiskunhalas sem akarja, hogy rákényszerítsék a táborokat.

Ezért a legnagyobb közösségi internetes felületen indítottunk egy oldalt HALASIAK A NYITOTT TÁBOR ELLEN ahol a kiskunhalasiak véleményt nyilváníthatnak ez ügyben. Az ügy akkora felháborodást váltott ki hogy egy nap alatt már 1000-nél jár a tiltakozók száma.

Mi így üzenünk a kormánynak, hogy megértsék. – monta az SHT politikusa.

Forrás: SHT sajtóinformáció

További hírek a témában
Warning: Unknown: Failed to write session data (memcached). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (127.0.0.1:11211) in Unknown on line 0