Zuschlag-ügy: reagált a Fidesz, de valaki hazudik

A Fidesz halasi szervezete válaszolt az Sikeres Halasért Társaság Zuschlag-interjú kapcsán kiadott közleményére. Közben a lemondott főszerkesztő-helyettes is megszólalt.

Mint azt megírtuk, Supka Éva, a Halasi Tükör főszerkesztője a szerkesztőséget megkerülve jelentetett meg a városi lap e heti számában egy Zuschlag Jánossal készült interjút. Ebben a bukott politikus azzal vádolja Jekő Attilát, Váradi Krisztiánt és Kiss Barnabást – a Sikeres Halasért Társaság jelöltjeit -, hogy tudtak azokról a bűncselekményekről, amelyekért őt lecsukták. Szerinte ő gyakorlatilag helyettük is ült. Ezen kívül Zuschlag egyenesen a Fidesz mellett kampányol, szerinte csak akkor kaphat a város pályázati pénzt, ha kormánypárti vezetése lesz.

Erre az SHT közleményében többek között azt írta, hogy „nagy bajban lehet a Fidesz-KDNP helyi csoportja, ha rászorul arra, hogy egy köztörvényes bűnöző, a nemrégiben pszichiátriai kezelésen részt vett Zuschlag János kampányoljon mellettük”. Ezen kívül jogi lépéseket tesznek a cikk szerzője és Zuschlag ellen is.

Fidesz: semmi közünk hozzá

A Fidesz válasza erre az alábbi közlemény volt:

„A Fidesz Kiskunhalasi Szervezete visszautasítja a magát civil szervezetnek álcázó MSZP-s, DK-s politikusok vezette SHT tényszerű adatokat nélkülöző mai közleményét, amelyet szervezetünk ellen intézett.

A Halasi Tükörben, 2014. október 8-án megjelent, volt szocialista politikus, Zuschlag János egykori párttársait érintő nyilatkozatát megismerve a Fidesz helyi szervezete megdöbbent, annak tartalmát nem feladata megítélni érintettség hiányában. A Halasmédia szerkesztőségében folyó belső feszültségek rendezését a társaság belügyének tekinti, abba nem kíván beavatkozni.

A Fidesz Kiskunhalasi Szervezete választási kampányában a politikai riválisaival történő konfliktuskeresést kerülte és a jövőben is ebben érdekelt. Szervezetünk az október 12-ig hátralévő időben, továbbra is nyugodt légkört teremtve keresi a lehetőséget, hogy a lakosság minél nagyobb számban megismerje programját és józan mérlegelésre biztassa a halasi választókat a szavazás napjáig.”

Kohout: cenzúra működik a Halasmédiánál

Újabb fejlemény az ügyben, hogy megszólalt a főszerkesztő-helyettesi posztjáról lemondott Kohout Zoltán, aki a hvg.hu-nak nyilatkozva jelentősen árnyalta a Fidesz állítását, miszerint nem avatkoznak bele a Halasmédia belügyeibe.

Idézzük a cikk vonatkozó részét:

„A választások előtti utolsó számunk készítésekor nem tudtam, hogy a főszerkesztőnk fenntart magának helyet a lapban, és nem tudtam erről az interjúról. Amint rájöttem, azonnal beadtam a lemondásomat. A Zuschlag interjúban a főszerkesztő súlyos szakmai hibákat vétett, melyeket nem tudok nem szándékosnak értékelni” – mondta a volt főszerkesztő-helyettes. Kohout szerint Supka kinevezése óta több ízben is közölte a stáb előtt, hogy a jobboldalt kell támogatni, többször hangoztatta, hogy az a város érdeke, hogy kormánypárti vezetése legyen. A lemondott főszerkesztő-helyettes azt mondta, ez ellen már többször felszólalt, mert úgy érezte cenzúra működik a lapnál, de nem tudott eredményt elérni.

Fröccsen a sár

Kohoutot a Halasinfo is megkereste, de ő csak annyit mondott: meggyőződése, hogy egyik politikai oldalnak és összességében a város közhangulatának sem tett jót, ami történt. „Különösen bántó és aggasztó ez a história a stáb tagjainak, mert mi csak pártatlanul, korrektül akartuk volna a munkánkat végezni, de most sokadszorra önhibánkon kívül, óhatatlanul ránk is fröccsen a politikai beavatkozás sarából. Ezen a ponton már végképp nem tehettük meg – éppen a magunk védelmében is -, hogy tovább palástoljuk a problémát a nyilvánosság előtt” – fogalmazott a lemondott főszerkesztő-helyettes.

Halasinfo / kép: piroslapok.blog.hu

 

További hírek a témában