3 millió forintra is büntethetik, aki rosszul égeti az avart: mutatjuk, mikor és hogyan szabad

Kép: femina.hu

Nemcsak tilos, de rettentő káros is a zöldhulladék eltüzelése.

A magyar őszhöz szinte kötelezően hozzátartozik az égő avar bűze, pedig a kerti zöldhulladék eltüzelése nemcsak rettentő káros, de tilos is, és az így okozott tűz akár 3 millió forintos bírsággal is sújtható.

Egy átlagos avarégetés során annyi szállópor keletkezik, mint több száz autó egész napos közlekedése alatt. Ez a rengeteg levegőbe kerülő káros anyag pedig olyan légzőszervi megbetegedésekhez járulhat hozzá, mint az asztma.

Mennyi bírság jár avarégetésért?

A kertekben keletkező zöldhulladék szabadtéri elégetése csak a települések önkormányzati rendeletében kijelölt időszakban és módon lehetséges, szigorú szabályozás mellett. Kerti hulladéknak számít minden ág, gally, lomb, fa, gyökér, szár, levél és egyéb növényi maradvány, más háztartási hulladékot, műanyagot azonban tilos az avar közé dobni.

Az országban számos helyen – köztük a főváros teljes területén is – minden módon tilos az avarégetés. Ilyenkor ugyanis a tűz alacsony hőfoka miatt szén-monoxid és más mérgező gázok szabadulnak a légkörbe, melyek komoly légzőszervi megbetegedéseket okozhatnak.

Ha valaki megszegi ezt a tűzvédelmi rendeletet, és a tiltás ellenére zöldhulladékot vagy avart éget, 30 ezer forintig terjedő bírság szabható ki érte. Ez még a legenyhébb azon pénzbüntetések közül, melyeket az engedély nélküli tűzgyújtásért kapni lehet.

Ha ugyanis közterületen idéz elő tüzet, vagy okoz robbanásveszélyt, 10 ezer forint és 1 millió forint közötti bírság szabható ki rá, ha pedig olyan komoly tüzet okoz, hogy az oltáshoz ki kell hívni a tűzoltókat, akár 3 millió forintra is büntethetik.

Forrás: femina.hu

További friss hírek