5 másodperc, és jön a pénz!

kép: hellovidek.hu

A magyarországi bankok számára az MNB rendeletben tette kötelezővé az Azonnali Fizetés elindítását, így március 2-ától minden pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó szereplőnél automatikusan elérhetővé válik az új, gyorsabb és kényelmesebb rendszer.

Korábban a bankközi átutalások csak munkanapokon, 7 és 17 óra között, átlagosan 1-2 óra alatt teljesültek. Március 2-tól viszont a Magyar Nemzeti Bank elindítja az Azonnali Fizetést amellyel a 10 millió forint alatti elektronikus úton indított egyedi belföldi forintátutalások az év minden napján, 0-24 óráig, 5 másodperc alatt teljesülnek.

Az Azonnali Fizetés újdonsága, hogy elfelejthetjük a bonyolult számlaszámokat is: ezentúl számlaszám helyett akár egy előre regisztrált e-mail címet, vagy telefonszámot is megadhatunk azonosítóként. Az azonnali fizetés maga a „készpénz nélküli készpénz”, hiszen kényelmes és versenyképes alternatívája a készpénzes fizetésnek.

 

 • ÉJJEL NAPPAL UTALHATOK
  Az év minden napján, így hétvégén és munkaszüneti napokon is, a nap 24 órájában lehet fizetési megbízásokat indítani és fogadni.
 • AZONNAL MEGKAPOM A PÉNZEM
  5 másodperc alatt jut el a fizetési művelet összege a kedvezményezett számlájára, és ott azonnal felhasználhatóvá válik.
 • E-MAIL-CÍMRE ÉS MOBILSZÁMRA IS UTALHATOK
  A hagyományos bankszámlaszám mellett a kedvezményezett mobiltelefonszámának, e-mail-címének, adószámának vagy adóazonosító jelének megadásával is lehet utalni. Ezek a másodlagos azonosítók, amelyeket a számlavezető banknál lehet regisztrálni.
 • TUDOM MERRE JÁR A PÉNZEM
  A sikeres tranzakciókról az átutalást kezdeményező a számlatörténetből vagy a számlavezető banktól kapott értesítésből tájékozódhat, a sikertelen fizetésekről pedig minden esetben érkezik negatív visszajelzés.
 • JOBB SZOLGÁLTATÁSOK KÖZÜL VÁLASZTHATOK
  Azonnali Fizetési rendszerben egymással versenyeznek a nyílt, átlátható és átjárható piaci megoldások és szolgáltatások, így a fogyasztók számára könnyedén összehasonlítóvá válnak.
 • HOGYAN HASZNÁLHATOM?
  A szolgáltatást minden belföldi bank kötelezően biztosítjaA szolgáltatás automatikus: Amennyiben egy megbízás megfelel az azonnali fizetés feltételeinek (azaz elektronikusan indított, belföldi 10 millió forint alatti egyedi forintátutalás), akkor külön kérés vagy jelölés nélkül, automatikusan Azonnali Fizetésként indul el és pár másodperc alatt meg is érkezik.A szolgáltatás plusz költséggel nem jár. Az Azonnali Fizetésért felárat nem számolhatnak fel a pénzintézetek, egyszerűen az eddigi utalások helyébe az új, gyorsabb fizetési rendszer lép.10 millió forint alatti utalásokra vonatkozik, Az Azonnali Fizetés csak elektronikus csatornán, forint fizetési számláról forintban, eseti jelleggel, legfeljebb 10 millió forint összegig indítható.A szolgáltatás belföldön használható. Az azonnali fizetési rendszer jelenleg belföldi átutalások esetében használható.

Forrás: mnb.hu

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve