700 ezer liter veszélyes hulladék veszélyezteti a kiskunhalasiak egészségét – KÉPEK

700 ezer liter veszélyes hulladék veszélyezteti a kiskunhalasiak egészségét, életét. Ez egy ketyegő bomba – mondta Vágó Gábor, az LMP politikusa csütörtökön a majsai úti telephelyen. 

A politikus elmondta, a szivárgó anyagok egyenesen a talajba jutnak, szennyezve környezetet és a talajvizet is. Véleménye szerint még meg lehetne állítani a folyamatokat, ha azonnali lépések történnének: most mintegy százötven millió forintból megoldható lenne a mentesítés.

A hatóságok eddig nem tudtak érdemben lépni, hogy ezt a ketyegő bombát hatástalanítsák. Az LMP aziránt elkötelezett, hogy a szennyező fizessen, mert most a halasiak fizetnek a saját egészségükkel. Ki kell alakítani egy olyan országos környezetvédelmi kármentesítési alapot, ahol a későbbiekben lenne elegendő forrás, hogy a hasonló esetekben azonnal fel lehessen lépni – nyilatkozta a Halasinfónak Vágó Gábor, az LMP Bács-Kiskun megyei elnöke.

Schmuck Erzsébet, a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke, az LMP frakcióvezető-helyettese a sajtótájékoztatón elmondta, az országban számos helyen vannak olyan helyek, ahol mérgező, veszélyes hulladékok találhatók. Ezek között sok olyan is van, ahol még a rendszerváltás előtti időszakból származnak ezek az anyagok és gyakorlatilag nem történt semmilyen megoldás, annak ellenére, hogy korábban egy országos kármentesítési program elindult. A rendszerváltás után pedig többen a veszélyes hulladék lerakásából, tárolásából akartak meggazdagodni, ez történt Kiskunhalason is, ahol a vállalkozó felkészületlenül és felelőtlenül kezelte az általa jó pénzért tárolt mérgező anyagokat.

A politikus szerint a környezetvédelmi hatóság is hibázott, amikor 2011-ben engedélyezte, hogy a majsai úti telepen tárolják a veszélyes hulladékot. A politikus szerint, amennyiben azonnal nem történik intézkedés, a későbbiekben a kártalanítás akár a milliárdos költséget is elérheti. Schmuck Erzsébet a belügyminiszterhez fog fordulni, hogy intézkedjen a halasi veszélyes hulladéktelep mihamarabb történő felszámolásával kapcsolatban.

Halasinfo / Képek: Juhász D. Géza

További friss hírek