76 éve történt a halasi tömeggyilkosság

1944. október 11-én, a kiskunhalasi vasútállomáson és a város környékén mészároltak le – elsősorban 18–19 éves budapesti munkaszolgálatosokat SS katonák.

A vidéki tömegmészárlások tekintetében az egyik legtöbb áldozatot követelő esemény Kiskunhalason volt. A Horthy-korszakban lezajlott népirtás hátteréről sokáig hallgattak, illetve tévesen elferdítve adtak számot a hatóságok és a történetírás. 1944. október 11-én déli 12 órakor Újvidék felől a 101/322. munkásszázadot német SS-ek legyilkolták. A későbbi, szégyenteljes népbírósági perek idején egyesek a kiskunhalasi és a magyar lakosságra kívánták hárítani a felelősséget, de a főként budapesti zsidó fiatalembert gépfegyverekkel, és egyéb harci eszközökkel gyilkolták le, ami ellentmond ennek az állításának. Végül az áldozatokat 1946 januárjában és októberében, a budapesti Kozma utcai izraelita temetőben (nyitóképen) egy közös sírban temették el.

A témában Végső István szeptemberben tartott előadást Autentikus helyszínek a holokauszt emlékezésben címmel, a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Emlékközpontban. Az előadás az alábbi videóban tekinthető meg.

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

76 éve történt a halasi tömeggyilkosság

1944. október 11-én, a kiskunhalasi vasútállomáson és a város környékén mészároltak le – elsősorban 18–19 éves budapesti munkaszolgálatosokat SS katonák. A vidéki tömegmészárlások tekintetében az egyik legtöbb áldozatot követel...