8276 PCR-tesztből csak 2 pozitív esetet találtak eddig az országban

Kép: Juhász D. Géza, Halasinfo

A négy magyar orvosi egyetem által eddig elvégzett 8276 torokváladék vizsgálatból (PCR) mindössze 2 pozitív eredmény született, az első 1524 vérmintán pedig 9 embernél (0,6 százalék) mutatták ki, hogy már átesett a koronavírus fertőzésen – jelentette be a H-UNCOVER országos vizsgálat részeredményét Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egy online konferencián.

Eddig a mintába kiválasztott 17 778 ember 49 százalékát sikerült letesztelni. A részeredmények statisztikailag a következőket mutatják:

  • 8 284 165 lakos között jelenleg 243 és 7230 aktív fertőzött lehet
  • Magyarországon az átfertőzöttek becsült száma 22 399 és 92 624 között lehet (2,7 ezrelék és 1,1 százalék között)

Adatok

Aktív fertőzöttek: becsült gyakoriság 2,4/10000, 95 százalékos konfidencia intervallum: 3,0/100 000-0,9/10 000 lenne, amennyiben ez egy egyszerű  véletlen reprezentatív minta lenne.

Átfertőzöttek száma: Amennyiben ez lenne a teljes reprezentatív minta, akkor ez a 14 évnél idősebb lakosságra vonatkozóan azt jelentené, hogy az átfertőzöttség gyakorisága 95 százalékos biztonsággal 2,7 ezrelék és 1,1 százalék közé esne.

Ezek a részeredmények csak a 14 évnél idősebbekre, és a nem idősotthonokban vagy más intézetekben élőkre vonatkoznak. Azt mutatják, hogy

MAGYARORSZÁGON ALACSONY A FERTŐZÖTTEK SZÁMA, ÉS NEM LEHET NYÁJIMMUNITÁSRÓL BESZÉLNI.

Ez egyfelől jó hír, másfelől viszont óvatosságra int, hiszen ha a koronavírus járvány ősszel ismét felerősödik, a magyar lakosságnak csak nagyon kis hányada rendelkezik majd természetes immunitással.

489 településen vizsgálnak embereket

Április 28-án jelentették be, hogy a négy magyar orvosi egyetem országos szűrést indít. A reprezentatív vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a lakosság milyen arányban fertőződhetett meg a koronavírussal, és hányan szerezhettek védettséget.

A Központi Statisztikai Hivatal által készített reprezentatív minta alapján 17 778  ember kapott értesítést a vizsgálatra. A mintába csak olyan 14 éven felüliek kerültek, akik magánháztartásban laknak, tehát nem élnek idősotthonban vagy más intézetben. A kiválasztott alanyoknak egy kérdőívet kell kitölteniük, majd a páciens garat- és orr váladékából vett mintán PCR-tesztet végeznek, a levett vérből pedig a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki.

A vizsgálatba az ország 489 településéről választottak ki alanyokat, köztük az összes budapesti kerületből. Az alanyokat a négy orvosi egyetem munkatársai tesztelik le rendelőkben, járóbeteg ambulanciákon, szűrőbuszokon végezték, de kérésre autóval is kimennek a helyszínre. A vizsgálatokat mintegy 1500 orvos, ápoló, asszisztens, orvostanhallgató és doktorandusz végzi.

Forrás: index.hu

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

8276 PCR-tesztből csak 2 pozitív esetet találtak eddig az országban

A négy magyar orvosi egyetem által eddig elvégzett 8276 torokváladék vizsgálatból (PCR) mindössze 2 pozitív eredmény született, az első 1524 vérmintán pedig 9 embernél (0,6 százalék) mutatták ki, hogy már átesett a koronavírus fertőz...