A csángókról tartott előadást Harangozó Imre néprajzkutató

Teltház mellett tartotta gondolat- és lélekébresztő előadását Harangozó Imre, az Ipolyi Arnold Népfőiskola alapítóelnöke, néprajzkutató a kiskunhalasi városi könyvtárban. Február 28-án, a Pásztortűz Egyesület szervezésében beszélt a moldvai csángók életmódjáról.

Végső István egyesületi elnök köszöntője után Harangozó Imre nagy szenvedéllyel vezette be a hallgatóságot a moldvai csángók letelepedésének, mostani földrajzi elhelyezkedésének történeti előzményeibe. A moldvai csángók középkori, katolikus szakralitásától, a rendkívül mély és ősrégi népművészetükön és nyelvük archaikusságán át a 19. századtól a többségi nemzetbe való beolvadásának látványos felgyorsulásáig rengeteg téma felmerült. Még a Halas-szék alispánjait (kunkapitányait) adó Csertán nemzetség moldvai és erdélyi nyomairól is szó esett.

Harangozó Imre fiatalkorától vonzódik a néprajz iránt. Gyűjtőútjai során elsősorban Erdélyben, Moldvában és a Bánátban járt. Leginkább önmaga finanszírozza kutatásait. Lükő Gábor kutató életén keresztül (is) bemutatta, hogy mennyi buktatóval és az értékmentés mellett értékvesztéssel a néprajzkutatás. Harangozó számtalan élményszerű történettel fűszerezte, az amúgy is impresszív előadását.

A rendezvény végén meglehetett vásárolni a saját kiadású könyveit: a Transzcendens trambulin, az Anyám, anyám, szép Szűz MárjámRégi imádságok, ráolvasások a gyimesi és moldvai magyarok hagyományából, valamint a Radna fényes csillaga…, a Hagyomány szolgálatában című kiadványokat.

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

A csángókról tartott előadást Harangozó Imre néprajzkutató

Teltház mellett tartotta gondolat- és lélekébresztő előadását Harangozó Imre, az Ipolyi Arnold Népfőiskola alapítóelnöke, néprajzkutató a kiskunhalasi városi könyvtárban. Február 28-án, a Pásztortűz Egyesület szervezésében beszél...