A halasi rendőrség múltjának nyomában

“Száz éve történt: tervektől a megvalósulásig  – A regionális rendvédelemtől az állami rendőrségig” címmel tartottak konferenciát 2019. november 14-én,  Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Rendészetelméleti és Történeti  Tanszékén. Itt a kiskunhalasi rendőrség történetéről tartott előadást Végső István történész a Clio Intézet munkatársa.

A helybeli rendőrség kezdeti időszakától, amikor még a Jászkun Kerület igazgatása alatt működött pár fővel a “rendészet”, azon keresztül, amikor 1872-től hivatalosan is megalakult és azt már egy szakképzett rendőrkapitány irányította.

Levéltári, múzeumi és egyéb írott források feltárásának fontosságát emelte ki az előadó. Természetesen a konferencia témájához igazodva az 1919. őszi államosítás volt a fókuszban. A kornak megfelelő modern, “törvényesített”, de állami rendőrségek létrehozása fontos momentuma a hazai közrend-történetnek. A kiskunhalasi m.kir. államrendőrség kezdeti története is tele volt buktatókkal. A trianoni határ közelsége miatti hatásköri problémák is felléptek a vámőrség, pénzügyőrség és csendőrség kapcsán is. A körülmények és a finanszírozás is igen gyenge volt kezdetben, úgymint a szakember gárda kialakítása.

 

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

A halasi rendőrség múltjának nyomában

'Száz éve történt: tervektől a megvalósulásig  - A regionális rendvédelemtől az állami rendőrségig' címmel tartottak konferenciát 2019. november 14-én,  Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Rendészetelméleti és Történeti ...