A kék-sárga baleseti bejelentő helyett januártól elég lesz egy okostelefonos app

Az applikációt most véglegesíti a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ). Jó ötlet, mert a kék-sárga formanyomtatvány macerás, igaz a digitális app sem pofonegyszerű, de ha sokat karambolozik, biztosan rutinná válik.

A kéj-sárga baleset-bejelentő nyomtatványt elég gyakran használjuk. Ötmillió kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) van az országban, és 160 ezer baleset is történik egy évben. Vélhetően nincs autós, aki ne utálná ezt a papírt, elég kellemetlen pillanatokban kerül elő, bonyolult, nincs rajta elég hely és az autósok jelentős része nem is tart magánál ilyet. Elvileg a biztosítóknál beszerezhető, de az online integrátor-oldalak idejében ki az, aki bemegy egy biztosítóhoz.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) éppen ezért indokoltan fejlesztette ki az új applikációját, amelyet Pandurics Anett MABISZ-elnök mutatott be a szövetség november 22-i konferenciáján. Az ötlet alapja, hogy Magyarországon az autós balesetek nagy többségének mindkét félnél van okos eszköz. Bár még mindig van hová fejlődni, de az országban már 80 százalékos az internet-penetráció és 65 százalékos az okostelefon-telítettség.

Egyszerűbb, de így is bonyolult

A digitális megoldás mindent tud, ami az ilyen regisztrációs ügyintézéseknél hasznos. Vagyis, ha valaki egyszer már vette a fáradtságot, hogy beüsse a gépkocsija, a biztosítója, vagy a saját személyes adatait, a további felhasználások esetén ezek már automatikusan betöltődnek.

A probléma természetesen az, hogy jó eséllyel ritka az a felhasználó, aki “esemény előtt”, vagyis már otthon a kényelmes karosszékben töltögetne, bár a kitöltött app biztos nagy segítség. Amúgy a felület okos, egyetlen gombbal elérhető a segélyhívó, a baleseti szituációkra mindenféle panel kiválasztható, lehet fotót, videót is küldeni a biztosítónknak, különböző színekkel vannak kijelölve a kötelező , az opcionális elemek és pirosan villog a ki nem töltött, de kötelező elem.

Egyéb haszna is lehetne

Az e-kárbejelentő sikere természetesen attól függ, hogy mennyien használják majd. Ha nagyon sokan, akkor a szervezők álmaiban mindenféle pótlólagos haszon is lebeg, például az, hogy a közlekedésmérnökök információt kaphatnak a baleseti gócpontokról.

Egyelőre azonban az is kihívás lesz, hogy egy-egy balesetnél mindkét fél elfogadja a lepapírozás helyett a kütyünyomogatást. Ha a szándék és a regisztráció megvan, akkor viszont már praktikus a megoldás, nem kell hozzá mindkét sofőrtől bejelentés, hanem a regisztrációs PIN-kódok integrálásával egy telefonról jelenthet be a két fél.

A fogyasztói tesztek sikeresek voltak, így januártól már élesben működhet az app. Mellette természetesen megmarad a papíralapú verzió is.

index.hu

További friss hírek