A kismamák védelmében

Illusztrációs kép: envato.com/Halasinfo

A Szülészeti-Nőgyógyászati Szakmai Kollégium, a Szülészeti-Nőgyógyászati Klinikák vezetői, és a négy orvosokat képző egyetem Klinikai Járványelemző Munkacsoportjának egyhangú véleménye alapján március 26-án a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hozzájárult Magyarországon a várandósok koronavírus elleni oltásához. A kismamák a második vagy a harmadik trimeszterben kaphatják meg az első COVID-19 elleni védőoltást, jellemzően a Pfizer vakcináját, az ismétlő oltást pedig, más országoktól eltérően, hazánkban a szülés után.

Mindenki környezetében van kismama. Nekem külön boldogság, hogy a közvetlen közelemben: a rokonságomban, a baráti körömben és az ismeretségi körömben is többen anyai örömök elé néznek hamarosan.

Amikor én voltam kismama, 2017-2018-ban még előszele sem volt a koronavírusnak. Élveztem, hogy szabadon sétálgathatok bárhol bármikor, ügyeket intézhetek, növekvő pocakkal tervezhetem a jövőt. Aztán elérkezett a nagy nap. A fiam érkezése, mint minden születés, csoda volt. Ezúton is hálás vagyok a Kiskunhalasi Semmelweis Kórháznak.

Akaratlanul is az ember párhuzamot von múlt és jelen között. Ahogyan megérkezett a hír Magyarországra 2019 decemberében, hogy sajnos egy vírus mutálódott külföldön, lehetett sejteni, hogy a felgyorsult világnak, utazási lehetőségeknek köszönhetően hazánkban is hamarosan felütheti fejét néhány megbetegedés. Ma már tudjuk, az eltelt időszak tapasztalatai alapján, hogy világjárvány, azaz pandemia lett. Aggodalommal gondolok bele, hogy mi lenne, ha most, Magyarországon a harmadik hullámban lennék várandós. Természetesen, venném az akadályokat, amit az élet elém gördítene. De mi a helyzet a koronavírus elleni oltással kismamaként? Itt a döntés még nagyobb, hiszen egy másik (vagy ikerterhességnél több) élet sorsáról is határoz az ember.

A féltés ott van minden emberben. Egy kismama mellett állnak segítők: a család, a barátok, a szakemberek. Szerencsés az a várandós, aki több tanácsot is kap egy bizonyos dologban és a döntéshozáshoz kellő információ van birtokában. Az oltás egy lehetőség. A ma hatályos törvények szerint lehet vele élni. Jelenleg mindenki maga döntheti el, hogy kér-e oltást. Fontos, hogy a családoknak nőgyógyász, a háziorvos és a védőnő szaktudás alapján hasznos információkat tud adni terhesség ideje alatt is, mert a kismamák is kiemelt figyelmet és védelmet érdemelnek. A jövőnket hordozzák a szívük alatt. „Az légy, ki sose fél!” (Kormorán: Ki szívét osztja szét).

További friss hírek