A migráció megfelelő kezelése speciális felkészültséget igényel

Csorba Sándor nyugalmazott határőr ezredes lett a tagozatvezető - Kép: Pozsgai Ákos

A balotaszállási polgárőrség vezetőjét, Csorba Sándor nyugalmazott határőr ezredest választotta elnökének az Országos Polgárőr Szövetség Határvédelmi Tagozata. A tagozat a szerb határhoz közeli Mórahalmon tartotta alakuló ülését.

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) szervezeti egységén belül működő tagozat létrehozásának célja, hogy a határ menti településeken az illegális migráció okozta jogsértéseket megelőzzék, megteremtsék a szakszerűbb, hatékonyabb szolgálatellátás feltételeit. A tagozathoz önkéntesen, közgyűlési határozattal csatlakozhatnak azok a polgárőr egyesületek, melyek a schengeni külső határvonal, magyarországi szakasza mentén húzódó megyében, a határtól 8 kilométeres sávban lévő településeken működő egyesületek tagjai, illetve olyan települések polgárőrei, ahol befogadó állomás található.

– Az európai országok többsége az illegális migrációtól szenved. Magyarország azonban kitűnően védekezik, mert időben meghozták azokat az intézkedéseket, amelyek gyakorlatilag az országot megvédték, megvédik az illegális migránsoktól – hangsúlyozta a tanácskozáson dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke. Kiemelte: a tagozat legfontosabb küldetése, hogy a határ térségében lévő településeken működő polgárőr egyesületek tevékenységét hangolja össze, koordinálja. A migráció megfelelő kezelése speciális felkészültséget, ismereteket igényel, ezért fontos, hogy a polgárőrök is megfelelő oktatást és felkészítést kapjanak. A déli határ mentén működő Csongrád és Bács-Kiskun megyei polgárőr szervezetek eddig is kimagasló eredményességgel végezték az illegális migrációból adódó feladataikat – mutatott rá az OPSZ elnöke, aki köszönetet mondott a szervezet önkénteseinek a határvédelem területén a hatóságoknak nyújtott segítségükért.

Csorba Sándor, az OPSZ Határvédelmi Tagozatának elnöke szerint az elmúlt időszak is bizonyította, hogy a polgárőrök, egyesületek, a társszervek és az önkormányzatok közti összefogás szükséges a sikeres munka érdekében. A polgárőrségen belül a határvédelmi tagozat létrehozása nem véletlenül Bács-Kiskun és Csongrád megye vonatkozásában merült fel elsőként, hiszen itt próbálnak a migránsok legnagyobb létszámban bejönni illegálisan Magyarország területére.

– A tagozat fő célkitűzése a határ menti településeken az illegális migráció okozta jogsértések megelőzése, hatékonyabb, összehangoltabb polgárőri szolgálat megteremtése. A polgárőrök határvédelmi felkészítése, az államhatárral kapcsolatos bűncselekmények, szabálysértések ismeretére, valamint az ebből adódó polgárőr feladatokra – mondta a tagozat elnöke, aki korábban négy évtizeden át töltött be különböző határőr szakmai vezető beosztásokat a határőrségnél, így hát megfelelő rálátása van a határőrizetre.

Új minőségű határvédelem van kialakulóban
Dávid Károly rendőr dandártábornok, Bács-Kiskun-megye rendőrfőkapitánya szerint ma olyan korban élünk, ahol egy új minőségű határvédelmi rendszer van kialakulóban és most a határvédelmi tagozat létrehozásával a polgárőr egyesületek is e rendszer, jól és hatékonyan működő elemeként tudnak majd szerepet vállalni a határbiztonság és ezzel a saját települései közbiztonságának a garantálásában.
Az Országos Polgárőr Szövetség Határvédelmi Tagozatának vezetőségébe a schengeni határvonal magyarországi részén, vagyis a majdnem 1130 kilométer hosszú határszakaszon fekvő valamennyi megye, plusz a befogadó állomásokkal rendelkező megyék polgárőr képviselőit választották be.

Pozsgai Ákos/Petőfi Népe-Baon

További friss hírek