A műlencse beültetés szerepe a szürkehályog műtétben

Életünk során rengeteg féle betegséggel és egészségügyi problémával találkozhatunk. Többnyire ezek általában olyan problémák, amiket könnyen és egyszerűen lehet orvosolni, de persze lehetnek olyanok is, amelyek komolyabb kezelést vagy beavatkozást igényelnek.

Ezek a problémák bárhol jelentkezhetnek, hiszen szokták mondani, hogy amit használnak, az könnyen elromolhat és hát az emberi test az ilyen. Például az idő előrehaladtával jelentkezhetnek problémák a szemünkben vagy a szemünkkel kapcsolatosan. Ilyen probléma lehet a szürkehályog.

De valójában mi is az a szürkehályog?

A szürkehályog a szemlencsével van összefüggésben, egészen pontosan a szemlencsének az elhomályosodását jelenti. Úgy is nevezik, hogy cataracta. Ez azért probléma, mert a szemlencsének pont az a szerepe, hogy képessé tegye a szemet arra, hogy közelről vagy távolról lássuk a dolgokat, vagyis a fénytörésben játszik nagyon fontos szerepet.

A már kialakult szürkehályog esetén a szem folyamatosan romlik és egyre homályosabban látunk vele, a folyamat során pont a szemlencse válik egyre homályosabbá. Sajnos ez a szemprobléma szemüveggel nem gyógyítható, hanem egy műtéti beavatkozást igényel, amely során az elhomályosodott szemlencsét egyszerűen ultrahangos módszerrel eltávolítják és egy speciális műlencsét helyeznek a szembe helyette. Magától a beavatkozástól egyáltalán nem kell tartani, mert ez napjainkban már egy egyszerű rutinműtétnek számít és évente több milliót csinálnak belőle a világ minden táján.

A szürkehályog eltüntetésének első lépése magának az elhomályosodott szemlencsének az eltávolítása. Emellett pedig a megfelelő műlencse beültetése is fontos lépése egy szürkehályog műtétnél.

A folyamat során kulcskérdés, hogy a megfelelő lencsét válasszák ki a szemhez, hiszen ez létfontosságú ahhoz, hogy a műtét után optimális látásélményt érhessen el. A műtét előtt kiemelkedő szerepe van az alapos szemészeti vizsgálatnak többek között azért, mert ekkor derülhet ki, hogy kinek milyen típusú lencsére van szüksége. A műlencse választást nagyban befolyásolja a páciens életmódja, szabadidős tevékenysége, munkája stb. Ezeket nagyon fontos tudni ahhoz, hogy mindenkinek a legmegfelelőbb lencse kerülhessen beültetésre.

Milyen fajtájú műlencsék érhetők el Dr. Nagymihály Attilánál?

Az első kategória a trifokális lencsék. A trifokális lencse tulajdonképpen egy továbbfejlesztett multifokális lencse, amelynek a segítségével éles kétszemes látásra van lehetőség, közeli, közép és távoli távolságokra egyaránt. Ebben az esetben a páciensek egyáltalán nem kell már szemüveget hordania a műtét után olvasáshoz vagy vezetéshez, és 80%-uknak a monitor használathoz sem lesz segédeszközre szüksége.

Az egyfókuszú lencsék szinte tökéletes látást biztosítanak egy adott távolságra. A páciensek többsége a távoli éleslátást részesíti előnyben és csak a közeli munkához lesz szükségük szemüvegre.

A tórikus korrekció a trifokális és a monofokális szemlencsékhez is választható. Ilyen lencséknél már a műlencse tervezésekor figyelembe veszik, ha valakinek cilinderes szemüvege vagy kontaktlencséje van, mert csak ebben az esetben fog élesen látni a műtét után.

Természetesen a műtét előtti konzultáció során minden egyes kérdésre választ kaphatunk és az összes kételyt eloszlatják, hogy minden tökéletes legyen az műtét során és azt követően.

További friss hírek