A tanyavilág krónikására emlékeztek

Születésének száztizenegyedik évfordulóján emlékeztek meg Lakatos Vincéről hétfőn délután.

A rendezvényen Szűcs Károly művészettörténész beszélt Kiskunhalas posztumusz díszpolgári címével kitüntetett író, fotográfus, filmrendező életútjáról, művészetéről, majd a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium diákjai olvastak fel részleteket a halasi tanyavilág krónikásának műveiből. Ezt követte Édes Árpád református lelkész beszéde, majd Halász Balázs szervezővel közösen megkoszorúzták a Baky-kastély falán elhelyezett emléktáblát.

Lakatos Vince alkotása volt az Okos szerkezetek című film, amelyet a Tamperei Filmfesztiválon nagydíjjal jutalmaztak. 1971-ben érdemes művész elismerést kapott, 1973-ban pedig a Magyar Népköztársaság érdemes művésze lett. Megkapta Bács-Kiskun megye művészeti díját is 1972-ben. Halas környékén forgatott filmjei: a Futóhomok, a Naplemente és a Halas hatalmas.

Lakatos Vince (1907. január 21. Mikelaka – 1978. február 20. Budapest) író, fotográfus, filmrendező. Kiskunhalasra édesapja áthelyezésekor került. Harkapusztán járt általános iskolába, napi 12 km-t gyalogolva. Ezek az évek és a tanyai szegényparasztok élete mély nyomot hagyott benne. Ez lett a témája újságcikkeinek, fényképeinek, regényeinek, majd az általa írt és rendezett filmek jelentős részének is. 1918-tól a kiskunhalasi református gimnázium diákja. 1920-as évek végén iratkozik be a Szegedi Egyetem jogi karára. Anyagi okokból abba kellett hagynia az iskolát. 1929-től kiskunhalasi Polgármesteri Hivatalban vállalt állást mint végrehajtó, majd írnok. Lakatos Vince (1907. január 21. Mikelaka – 1978. február 20. Budapest) író, fotográfus, filmrendező. Kiskunhalasra édesapja áthelyezésekor került. Harkapusztán járt általános iskolába, napi 12 km-t gyalogolva. Ezek az évek és a tanyai szegényparasztok élete mély nyomot hagyott benne. Ez lett a témája újságcikkeinek, fényképeinek, regényeinek, majd az általa írt és rendezett filmek jelentős részének is. 1918-tól a kiskunhalasi református gimnázium diákja. 1920-as évek végén iratkozik be a Szegedi Egyetem jogi karára. Anyagi okokból abba kellett hagynia az iskolát. 1929-től kiskunhalasi Polgármesteri Hivatalban vállalt állást mint végrehajtó, majd írnok.

Lakatos Vince a Halasi Hírlap első számától kezdve 1933 júniusától Budapestre költözéséig, 1941 januárjáig meghatározó személyisége a halasi újságírásnak. Sok esetben egyedül írja a Halasi Hírlap, majd a Kunsági Napló, továbbá a Halasi Újság számait. Mindhárom lapnak szerkesztője, az utóbbi kettőnek egyben alapítója és felelős szerkesztője is. A 30-as évek közepén hírlapíróként kezdett fényképezni, és mindvégig szocioriportjai határozták meg fotográfusi érdeklődését. 1938-ban összeállítja első szociográfiájának a kéziratát. Lakatos fotográfusi életműve nem elválasztható az újságíróétól, sőt az íróétól sem. Filmrendezőként és forgatókönyvíróként pedig egyértelműen a korábbi írásai és fényképei szemléletét viszi tovább. Riportjaira, történeti tárgyú cikkeire a szociografikus szemlélet a jellemző. Forrás: kiskunhalas.hu, Szűcs Károly

További friss hírek