A testszőrzet elvesztésében a hajhullás a legnehezebben feldolgozható!

A kopaszodás tömegeket érintő népbetegség. Világszerte több millióan szenvednek tőle, nemtől és kortól függetlenül. Az tehát csak tévhit, hogy a hajhullás egy bizonyos életkor betöltése után tűnik fel. A gyakorlat azt mutatja, hogy a kopaszodás nem rendelkezik időzítővel, azaz nem lehet kiszámítani, mikor jelenik meg.

A kopaszodás csak egyféle lehet?

Nem, korántsem. Számtalan kiváltó ok ismert, s a lefolyás milyensége sem egyforma. Azért érdemes kideríteni, hogy pontosan milyen típusról van szó, mert a háttérben meghúzódó indikátorok egymástól merőben eltérőek lehetnek. Ugyanakkor, ha nyilvánvalóvá válik a kopaszodás típusa, akkor helyükre kerülhetnek egyrészt a generáló okok, másrészt a lehetséges megoldások.

rettegett alopecia areata az egyik leggyakoribb megjelenési forma. A foltos kopaszságot a szakértők két csoportra osztják: hegesedő és nem hegesedő. Előbbi sokkalta nehezebben gyógyul, s a hajnövekedés beindítása, serkentése is nehézkesebb, mint utóbbi esetében.

A kiváltó okok sem egyformák. Ami biztos, hogy a meggyengülő immunrendszer szabad utat enged a vírusoknak, bakteriális fertőzéseknek, melyek így, bejutva a szervezetbe számtalan kellemetlenséget generálhatnak. Mint például a hajhullás. Megfelelő kezeléssel és az okok felderítésével, azok orvoslásával, azonban a kopasz foltok benépesíthetőek sűrűn növő, dús hajszálakkal. A folyamatból, azonban nem kihagyható a góc megtalálása, mert ennek a hiányában legfeljebb tüneti terápia valósulhat meg.

pikkelyszerű seborrhea a másik kopaszodási “variáció”, ami nők és férfiak millióinak túlságosan közeli ismerős. Az ekcémához, allergiás reakcióhoz vagy pikkelysömörhöz hasonlító jelenség valóban csúnya látványt nyújt. Ráadásul a bőr kipirosodása konkrét irritáltságot jelent, amihez nem egyszer viszketés is társul. A háttérben itt is az immunrendszer meggyengülése állhat, többek között, de természetesen a káros környezeti hatások is sokat nyomhatnak a latba.

A kopaszodás csak külsőleg orvosolható?

Nem. Sőt. A külső megoldások kizárólag ideiglenesek, mondhatni tüneti kezelések. Ám a tartós javulás egyetlen kulcsa a gyökérgond kiiktatása. Nem specifikusan, hanem általánosságban ez a szervezet roborálását, a stresszfaktorok lecsökkentését, megszüntetését és életmódbeli változtatásokat jelent.

A fotó forrása: Suthikait Teerawattanaphan / Shutterstock.com

További friss hírek