A város is elismeri a diákság munkáját Kiskunhalason

Bő egy éve a SZAKI Vasutas Művelődési Ház igazgatója Kapus Krisztián, aki több mint 25 éve foglalkozik a fiatalokkal. Interjú a pedagógus, ifjúsági szakértő, ifjúsági multiplikátor szakemberrel. 

Kapus Krisztián másfél hónapja dolgozott Kiskunhalason, amikor 2015 januárjában megalakult a Városi Diákönkormányzat. 2015 szeptemberében Nagy Emese, első diákpolgármestert, Szabó-Kocsis Dorottya váltotta a diákpolgármesteri székben, aki szintén Bibós diák. Új csapat, új lendület. Városi Diáknap, Városi Diáktárlat, Városi Diák-Mikulás. A városi ifjúsági koncepcióba illeszkedve az önkormányzat az alulról kezdeményezett Városi Diákönkormányzatot városi szinten legitimálta 2016. március 31-én.

Kapus Krisztiánt, a VDÖK felnőtt segítőjét, a SZAKI (VOKE) Művelődési Ház igazgatóját kérdeztük:

Milyen előnyökkel jár, hogy a Városi Diákönkormányzat az önkormányzat befolyása alá került? Nem volt jó a függetlenség?

– A Városi Diákönkormányzat eddig is jó kapcsolatot ápolt az önkormányzattal. A feladata nemcsak az ifjúsági programok szervezése, hanem a diákság képviselete is. Számos kérdésben történt eddig is egyeztetés a városvezetéssel, az ifjúsági ügyeket is feladatul hordozó Farkas Dániel alpolgármester több alkalommal kapott meghívást a VDÖK üléseire, vett ezeken az üléseken részt. Válaszolt a felmerült kérdésekre, vagy segítette a fiatalok kezdeményezéseit.

A VDÖK független, továbbra is önálló Működési Szabályai szerint végzi tevékenységét. A működését, eddigi munkáját ismerte el a Városi Képviselő-testület azzal, hogy határozatával is megerősítette ezt. Mindenkivel együttműködő szervezet, mindenkivel, akiknek fontos Kiskunhalas város diáksága, ifjúsága. A VDÖK hivatalos üléseit ezután a Városházán tartja, talán akik eddig nem vették komolyan ezt a civil kezdeményezést ezen megerősítő döntés által hisznek ebben a munkában.

Hogyan fejlődik Kiskunhalas ifjúsági élete, mik az aktualitások és mik a tervek?

– Bízunk benne, hogy az ígéreteknek megfelelően most már a VDÖK kezdeményezéseihez, programjaihoz az elvi támogatásokon túl, anyagi segítséget is biztosít a város. Eddigi munkánkat támogatás nélkül végeztük. Bízunk benne, hogy megkezdett, és újabb programjaink kicsit színesebbek, és izgalmasabbak lesznek ezáltal a város diákjai számára. Május elején ismét megrendezésre kerül a Városi Diáktárlat, készülünk a közéleti diákképviselői táborunkra is a nyár elején, szeptemberben diáknap, VDÖK tisztújítás, Mikulás, Te Szedd akciós stb.

A nemrégiben Szabadkán aláírt együttműködéstől mit várnak közel és hosszútávon? A fiatalok a testvérvárosi kapcsolatok révén milyen pluszhoz juthatnak hozzá?

– A Városi Diákönkormányzat már az év elején felvette a kapcsolatot a magyarkanizsai fiatalokkal. Volt egy szakmai cserelátogatás is. Február végén a szabadkai testvérvárossá válás mellett együttműködési megállapodást kötöttünk a Vajdasági Magyar Diákszövetséggel, majd 2 hét múlva Kiskunhalasra érkeztek a sepsiszentgyörgyi fiatalok, és a Kovászna Megyei Középiskolások Szövetségével is megszületett az együttműködési megállapodás.

Kiemelten fontosnak tartjuk a testvérvárosi kapcsolat ifjúsági aspektusát is, hiszen ezek kapcsolatok erősödésével lesz hosszútávú jövője a két város partnerségének. Valamint közösen tudunk részt venni ifjúsági pályázatokon, közös rendezvényeket szervezünk, a halasi diákok is találkozhatnak más nemzetek kultúrájával, hagyományaival, ifjúsági munkájával. Európai polgárok lesznek a mai fiatalok, magyar szívvel és a kiskunhalasi diákként.

A testvérvárosi kapcsolataink mellett fontosak a hazai városi diákönkormányzatok, gyermek- és ifjúsági önkormányzatok, velük is készül egy nagy országos szakmai találkozó.
A fiatal képviselők, diákpolgármester, alpolgármesterek lelkesek, a sok feladatuk mellett mindig igyekeznek időt szakítani a városi diákság közösségére is. Sokoldalúan végzik a feladataikat, és hisznek abban, hogy mindig lehet még jobban tenni a dolgokat, ezért is szeretettel fogadják a kívülről érkező segítő tanácsokat.

Nekünk felnőtteknek, pedagógusoknak segíteni kell  szárnyalni a fiatalokat, azokat pedig kiemelten, akik saját magukon kívül a társaikért is felelősséget éreznek. Ha vannak olyanok, akik lelkiismeretesen dolgoznak a közösség javáért, akkor lesz jövője Kiskunhalasnak. A jövő az ő kezükben van.

halasinfo

További friss hírek