“Ahányan pályáznak, ígérem, annyian nyernek” – Az állattartóknak is üzent Nagy István agrárminiszter

A koronavírus miatt más minden, ami korábban volt, de a gazdák mégiscsak teszik a dolgukat – nyilatkozta Dr. Nagy István agrárminiszter, aki kedden a Bács-Kiskun megyei Borotán járt. A minisztert Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője fogadta almaültetvényén, aki maga is gazdálkodó, így első kézből adhatott tájékoztatást az ágazatban lévő aktuális helyzetről.

Nagy István a találkozón elmondta, nagyon hasznos helyben megtapasztalni mindazon kihívásokat, gondokat, nehézségeket, megváltozott életritmust, ami érinti a gazdálkodást, ezért tekintette meg az ültetvényt, és egyeztetett a képviselővel is. Emlékeztetett, nemrég erős fagyok voltak éjjel, így az ebből fakadó károkat még fel kell mérni, és meg kell nézni a módját, hogyan mérsékelhető a gazdákat ért kár. A miniszter úgy fogalmazott, jó megtapasztalni, hogy a gazdákban van remény, élni és dolgozni akarnak és a megváltozott, nehéz körülmények között is teszik a dolgukat.

Kifejtette, az idénymunkák miatt rengeteg kézi munkaerőre szükség van, így az idénymunkások hiánya egyre égetőbb kérdés. Ezért jött létre a minisztériumon belül a munkaszuret.hu honlap, hogy segítse egymásra találni a munkát keresőket és a munkaadókat.

Több szektorban az emberek elvesztették az állásukat, az ő figyelmüket szeretnénk arra felhívni, hogy a munkájukra szükség volna az agráriumban. Aki megélhetést keres, netán pénzügyi nehézségei vannak, az most a mezőgazdaságban munkát találhat – mondta el a miniszter.

Emlékeztetett, a kormány döntése alapján június végéig mentesülnek a díszkertészeknél, a bor- és szőlőtermelőknél, a pálinka-előállítóknál, a kisüzemi sörfőzdéknél és a vadgazdálkodási szolgáltatóknál is a a munkáltatók a munkavállalóik munkabérei utáni közterhek megfizetése alól, továbbá a munkavállalóknak a járulékok közül csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell megfizetniük, de annak mértéke nem haladhatja meg a 7710 forintot.

A Bács-Kiskun- és Csongrád megyei térséget érintő madárinfluenzával kapcsolatban Nagy István úgy nyilatkozott, a kormány azonnal reagált a problémára, és kétmilliárd forintos kerettel pályázatot hirdetett, amellyel az állategészségügyi nívó emelhető a telepeken.

Mindenkit arra biztatok: pályázzanak, mert van lehetőség arra, hogy fertőtlenítő kapukat, olyan higiénés berendezéseket és módszereket tudjanak bevezetni, amelyekre korábban nem volt lehetőségük. A pályázati alap felülről nyitott, így ahányan pályáznak, ígérem, annyian nyernek is, mert nagyon fontos az, hogy a termelés biztonságát meg tudjuk teremteni – tudatta az agrárminiszter.

Nagy István később meglátogatta Koch Csaba borotai birtokát is. Koch Csaba a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetést, az „Év Bortermelője Magyarországon” nyerte el tavaly.

 

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

'Ahányan pályáznak, ígérem, annyian nyernek' – Az állattartóknak is üzent Nagy István agrárminiszter

A koronavírus miatt más minden, ami korábban volt, de a gazdák mégiscsak teszik a dolgukat - nyilatkozta Dr. Nagy István agrárminiszter, aki kedden a Bács-Kiskun megyei Borotán járt. A minisztert Bányai Gábor, a térség országgyűlési képvi...