Akár több, mint tíz évnyi sporolásba is kerülhet egy ingatlan megvásárlása  

Kép: nwitimes.com

Az ingatlanok kínálati árait nagymértékben befolyásolja, hogy az ország mely lokációjában találhatók. A legtöbb nagyvárosban egy négyzetmétert a havi átlagfizetés sem futja ki, de ha néhány kilométerrel arrébb megyünk és egy kisebb települést célzunk meg, akkor ott már jóval kedvezőbbek az eladásra kínált ingatlanok négyzetméter árai. Az Ingatlannet.hu által vizsgált Bács-Kiskun megyei városok többségében a  havi nettó átlagbér egyetlen négyzetméter megvásárlásához sem volt elegendő a 2021 januári és februári hónapjában.

Hol érdemes a megyében házat vásárolni?

Bács-Kiskun megye vizsgált városinak ingatlanárai között igen nagy különbségekkel is találkozhatunk. Bár a családi házak 2021. januári átlagos kínálati árainak négyzetméter ára februárra lecsökkent, de ez sem volt elengedő ahhoz, hogy a megye havi nettó átlagfizetése, bármelyik városban eladásra kínált családi ház átlagárát is kifussa.

A legmagasabb ingatlanárak házak tekintetében Kecskeméten voltak. Itt egy 90 m2-es alapterületű családi házért 36 millió forintot kértek el a tulajdonosok, mely összegnek a kifizetése a 228 ezer forintos havi nettó átlagbérből közel 13 évbe telik. Azonos és alacsonyabb árakkal találkozhattak a vásárlók Kiskunfélegyházán és Baján. Az itt eladásra kínált 90 négyzetméterű családi házaknak a megvásárlásához 8 évnyi spórolás kell.

Kalocsán és Kiskunhalason a családi házak átlagos négyzetméter árai nagyon hasonlóan alakultak. Így, ha valaki ezekben a városokban keresett a cikkben meghatározott alapterületű családi házat annak áltagosan 17 millió forinttal kellett számolnia, ez kevesebb mint 7 évnyi havi nettó átlagfizetés félrerakását jelenti.  Kalocsán pedig több mint 5 és fél évnyi spórolással tudunk a félre rakott nettó átlagfizetésből családi házat vásárolni, a februári 170 ezer Ft/m2-es kínálati ára alapján.

Kecskeméten magasak az ingatlanárak

Ha havonta a nettó átlagfizetést visszük haza, abból igencsak sok időbe telik összespórolni egy kényelmes nagyságú lakást. Az elemzésbe bevont városok közül legtöbbet azoknak kell félretenniük, akik Kecskeméten szeretnének lakást vásárolni. A városban ugyanis egy 50 m²-es téglalakás kínálati ára az idei év első hónapjában 24 millió forintba is kerülhetett, mely több mint 8 és félévnyi nettó átlagbérből lehetne félretenni.

Kecskemét után Bács-Kiskun megyében jóval kedvezőbb kínálati árakkal lehetett találkozni Baján és Kiskunfélegyházan. Ezekben a városokban egy téglalakásért négyzetméterenként átlagosan 283-348 ezer forintot kértek el a tulajdonosok. Így ha a megye havi nettó átlagfizetéséből terveztünk itt lakást vásárolni, akkor az 50 m²-es alapterület esetén közel 5-7 évnyi spórolásba is kerülhetett.

A Kiskunhalason eladásra kínált téglalakások négyzetméter árai voltak a legkedvezőbbek a vizsgálatba bevont városok közül idén februárban. Az elemzésben meghatározott négyzetméterű lakás átlagára mintegy 11 millió forintba került, melynek összespórolásához több mint 4 évnyi nettó átlagbér félrerakásával kellett számolni.

A cikkben végzett számításokat a KSH 2020 negyedik negyedévére vonatkozó adatai és az Ingatlannet.hu 2021. februári statisztikája alapján végeztük. Az évek hosszát a teljes nettó átlagbér félrerakásával számoltuk, és nem vettük figyelembe az olyan rendszeres kiadásokat, mint a havi rezsi, az étkezés vagy éppen a szórakozás.

További friss hírek