Árpád-házi Szent Erzsébetre emlékeztek

Kiskunhalason is évről évre megemlékeznek Árpád-házi Szent Erzsébetről. Így volt ez idén is, november 19-én a Szent Erzsébet téren gyülekeztek a megemlékezők. Közös imádkozás után mécseseket és rózsákat helyeztek el az emléktábla alatt.

Szent Erzsébetet követve a rászorulóról való gondoskodás az, amit szeretnénk leginkább továbbadni. Ezekben a nehéz napokban nagyon fontos észrevenni nem csak a testileg, de a lelkileg rászorulókat is. Nem csak a cipót fontos eljuttatni a megfelelő helyekre, mi magunk is lehetünk egy illatos, jó falat kenyér, a másik ember számára – mondta el Kovács Ferenc, az Alsóvárosi Római Katolikus Plébánia káplánja. – A megemlékezés után az esti szentmisén megáldott cipókat a hajléktalanoknak juttatjuk el – tudatta a rendezvényen Kuris István László alpolgármester.

Erzsébet 1207-ben született II. András király és merániai Gertrúd harmadik gyermekeként. Már fiatalon vezeklő elétet élt, jótékonykodott, árvaházat, kórházat alapított. Férje, IV. Lajos türingiai tartománygróf halála után sógorai megfosztották a vagyona kezelésének jogától és férje birtokainak jövedelmétől. Egy alkalommal, amikor a sógorai tiltás ellenére kenyeret vitt az éhezőknek és az őrök megállították, hogy mit visz a kosarában. Ő azt mondta, hogy rózsákat, és amikor megnézték valóban rózsák voltak a kosárban kenyér helyett. 1231-es Halála után sírja zarándokhellyé vált, ahol csodás gyógyulásokról számoltak be, és 1235-ben szentté avatták. (teko.hu)
További friss hírek