Átadták a Jánoshalmi Járási Hivatal új épületét

Ünnepélyes keretek között adták át kedden a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Jánoshalmi Járási Hivatal új épületét. A Kölcsey Ferenc utcában felépült hivatalban megkezdődött a munka.

Bíró Attila, a Miniszterelnökség hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében elmondta, a legegyszerűbb dolog az, hogy elkészül egy új épület. Hogy jól is tudjon funkcionálni, fontos, hogy szakképzett, elkötelezett munkaerő működtesse, ez már nehezebb feladat. Fontos, hogy a dolgozók ne csak aktának lássák az ügyfeleket, hanem embereknek. A helyettes államtitkár a legnehezebb feladatra egy Rejtő Jenő idézettel hívta fel a figyelmet, mely szerint „Tapasztalt egyének babonája, hogy a hivatalokban való császkálás ritkán vezet jóra.”  Bíró Attila szerint itt tart ma a közigazgatás. Mint fogalmazott, ha van szép épület és szakképzett kollégák, akkor élettel kell megtölteni a hivatalt, különben csak császkálás lesz az, ami az emberek fejében a közigazgatásról megmarad. Az államnak a célja az, hogy a magyar közigazgatás egyfelől méltó legyen ahhoz a hagyományhoz, amit a több mint ezer esztendős magyar keresztény állam megkövetel, másfelől pedig megfeleljen a 21. század kihívásainak.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a digitalizáció miatt sokkal gyorsabb és egyszerűbb lett az ügyintézés, mint korábban. A képviselő beszédében kiemelte, fontos, hogy a hivatal a dolgozókat, szakembereket meg tudja tartani, hiszen óriási a verseny a munkaerőpiacon, így a közigazgatásban dolgozókat is meg kell becsülni, hogy kitartsanak a szakmájuk mellett. Mint fogalmazott, ezen a területen van még tennivalója a kormányzatnak, hiszen az európai körülmények már adottak, de a béreket is emelni kell, mert a jelen helyzet nem tartható sokáig.

Czeller Zoltán polgármester köszönetet mondott Jánoshalma, Mélykút, Borota, Rém és Kéleshalom lakossága nevében a magyar kormányának, a  Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal munkatársainak és minden szakembernek, akik a hivatal létrehozásában közreműködtek. Ígéretet tett arra, hogy az önkormányzat a hivatalban dolgozók munkáját – mint ahogyan eddig is tette, – ezután is segíteni fogja.

2012-ben területi közigazgatás szempontjából stratégiai döntést hozott a kormány, mely szerint visszaállítja a járási rendszert. Ennek a döntésnek a haszonélvezője a Jánoshalmi járás is, ezért valósulhatott meg az új beruházás Jánoshalmán, segítve a járásban élőket az ügyeik gyors és szakszerű intézésében – tudatta dr. Zombor Attila, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

Bodroginé dr. Mikó Zsuzsanna járási hivatalvezető a rendezvényen elmondta, Bács-Kiskun megye legkisebb járása a jánoshalmi, mégis három helyszínen, egymástól távol működött eddig. Ez napi szinten sok problémát okozott, az értekezletek összehangolásától kezdve a posta és az iratok hordozásáig, így nagy öröm volt a dolgozók számára, amikor Jánoshalma Város Önkormányzata felajánlotta az építkezés céljára a területet. 2018 márciusában tették le az épület alapkövét, mára pedig már a három szervezeti egység az új épületben kapott végleges otthont.

 

 

 

További friss hírek