Az EU beutazási tilalmat vezet be

Borítókép: Utas és rendőrök a madridi repülőtéren 2020 március 17-én - fotó: ablo Cuadra / Getty Image

Részleges beutazási tilalmat vezet be az EU, hogy feltartóztassa a koronavírus további terjedését – jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az európai állam- és kormányfők döntését az uniós vezetők keddi rendkívüli videókonferenciáját követő sajtótájékoztatón.

A döntés értelmében 30 napig csak az uniós állampolgárok léphetnek be az EU területére, illetve a britek, mivel a brexit utáni, az év végéig tartó átmeneti időszakban továbbra is uniós állampolgárnak minősülnek. Emellett a schengeni övezet azon országainak az állampolgárai is beutazhatnak, akik nem tagjai az EU-nak, azaz a norvégok, a svájciak, az izlandiak és a lichtensteiniek.

Az AFP hírügynökség szerint Angela Merkel német kancellár nem sokkal korábban szintén ismertette a döntést a német sajtó számára. Azt is elmondta, hogy koordinálják majd a külföldön rekedt utazók hazatérését. Ezzel párhuzamosan Charles Michel is arról beszélt, hogy

minden uniós állampolgárnak segíteni fognak a hazatérésben.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn jelentette be, hogy egy olyan tervezeten dolgoznak, amely ideiglenesen megtiltaná a beutazást az EU területére. Elmondta, hogy a korlátozás első körben 30 napra szólna, de már akkor jelezte, hogy a hazatérő európai állampolgárokat és az orvosokat, nővéreket és kutatókat nem érintené.

Az EU célja az, hogy az erő és az összetartozás érzését közvetítse a külvilág felé, „hogy együtt képesek vagyunk megbirkózni ezzel a hatalmas erejű viharral” – tette hozzá Charles Michel kedden este.

Az utazáskorlátozást szigorúan véve nem az EU rendeli el, mivel erre nincs jogköre, hanem az uniós országok koordinálják a lépéseiket. „Most a tagállamokon van a sor, hogy bevezessék az intézkedéseket” – jelentette ki Von der Leyen az uniós vezetők értekezlete után. Bár ha tehette volna, Emmanuel Macron már kedd délben lépett volna, minden uniós állam nem fogja azonnal meglépni az utazáskorlátozást.

Angela Merkel a Spiegel szerint arról beszélt, hogy azonnal életbe léptetik az utazási korlátozásokat, de a Politico uniós ügyekkel foglalkozó lap szerint Mark Rutte holland miniszterelnök a tanácskozás után arról beszélt, hogy minél hamarabb bevezetik ezt, de a kormánya előbb egyeztetni fog a légi- és vasúttársaságokkal, mivel egy ilyen döntést nem lehet egyik pillanatról a másikra meghozni.

Rutte arról is szót ejtett, hogy legalább ilyen fontos lenne helyrehozni az uniós belső piac működését is, mivel az elmúlt két hétben több európai ország is visszaállította a határellenőrzéseket, ami az áruforgalmat is korlátozza. Von der Leyen beszámolója szerint az uniós vezetők üdvözölték a Bizottság javaslatát arról, hogy a határokon úgynevezett zöld sávokat létesítsenek az élelmiszer- és orvosi eszközöket szállító kamionok számára. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az intézkedéseket végre is hajtanák azonnal.

A belső határok lezárása az ingázók számára is hatalmas problémát jelent. Luxemburgban a legsúlyosabb a helyzet, mivel az egészségügyi dolgozók döntő többsége Németországból és Franciaországból jár át, így mára a betegellátás is veszélybe került a német és francia kormány intézkedései miatt. Von der Leyen reményei szerint a tagállamok ezen is változtatni fognak a közeljövőben.

A Politicónak nyilatkozó uniós diplomaták azonban nem tartják valószínűnek, hogy be fogják látni a Bizottság igazát azok a kormányok, amelyek a határlezárást is magában foglaló kemény és látványos lépésekkel akarják demonstrálni a rátermettségüket. Pedig az EU külső határainak lezárása és belső határellenőrzések eltörlése a szakértők szerint sokkal hatékonyabb válságkezelési mód lehet, mint a bezárkózás.

Az európai vezetők abban viszont megegyeztek, hogy ezentúl minden héten videókonferenciát fognak tartani, hogy megvitassák a koronavírus elleni intézkedések legújabb fejleményeit.

Az EU lépésére reagált David Sassoli, az Európai Parlament elnöke is. „Végre valódi szolidaritást mutatunk” – mondta videóüzenetében. Szerinte az EU most helyreteszi, hogy nem volt megfelelő koordináció a koronavírus-járvány közepette.

forrás: index.hu

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve