Az év egyik leglátványosabb csillaghullásában gyönyörködhetünk ma éjjel

A Geminidák meteorraj ismét elérte a Földet, a napokban pedig a csúcsára ér az év egyik leglátványosabb csillaghullása.

Az év végéhez közeledve még egy utolsó, igen látványos csillagászati jelenséget figyelhet meg az, aki az ég felé tekint. Minden évben december elején érkezik meg a Földhöz a Geminidák meteorraj, amit szabad szemmel is megfigyelhetünk.

Az év egyik leglátványosabb csillaghullására mindig december elején kerül sor. A meteorraj már december 4-én elérte a bolygónkat, az igazi “aktivitását” azonban december 14-én éri el, így december 13-án és december 14-én éjszaka látható a legjobban a jelenség. Akinek szerencséje van, és nem lesz felhős az égbolt fölötte, óránként majdnem 100 meteort figyelhet majd meg az említett időszakban.

A Geminidák az Ikrek (Gemini) csillagképről kapta a nevét, mert első ránézésre úgy tűnik, onnan érkezik. Valójában azonban a 3200 Phaethon nevű, 5,8 km átmérőjű aszteroida a forrása, ami nagyjából 1,4 év alatt kerüli meg a Napot, és ami korábban összeütközhetett egy másik égitesttel. A Geminidák első megfigyelése 1862-re datálható, előtte ugyanis a meteorok nem keresztezték a Föld pályáját. (hvg.hu)

További friss hírek