Baromfi-tömeggyilkosság Kelebián és Kisszálláson

MTI Fotó: Donka Ferenc

Madárinfluenza jelenlétét mutatták ki Kelebián és Kisszálláson is. Az elmúlt egy hét alatt előbb Békés megyében, majd Bács-Kiskunban, Kiskunmajsa határában is felütötte a fejét a vírus.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye szerint a madárinfluenza rendkívül fertőző H5N8 altípusának jelenlétét mutatták ki újabb három Bács megyei településen.

Az érintett gazdaságokban leölték a szárnyasokat, zajlik a fertőtlenítés. A korábbi helyszínekhez hasonlóan az újabb gócpontok körül is 3 kilométeres védőkörzetet és 10 kilométeres sugarú körben megfigyelési körzetet hoztak létre.
Országosan óvintézkedéseket rendelt el a hatósági főállatorvos, a baromfitelepeken csak fedett helyiségekben tarthatók a szárnyas álaltok, valamint az etetésüket és itatásukat is zárt helyen kell megoldani.

Magyarországon, a hét elején Békésben, majd Bács-Kiskunban is felütötte a fejét a vírus, már több mint 10 ezer baromfit öltek le miatta, és nyolc országban van importtilalom az érintett megyékből származó baromfira.

Halasinfo

További friss hírek