Böjtelő havi aprók tánca a könyvtárban

A néphagyomány úgy tartja, ahol Zsuzsanna nem vitte el a fagyot, Mátyás töri meg a tél uralmát. Vagy ha jeget nem talál, akkor csinál. Mátyás király születésnapján, Jégtörő Mátyás előtti napon gyülekeztek a gyerekek és szüleik a hagyományos halasi aprók táncán.

A Mátyás-napi időjárásból lehet jósolni az éves termésre, tojásszaporulatra. A hideg idő jó termést jelent, a szeles pedig kevés tojást. Ha Mátyás napon esik az eső, akkor a jég elveri majd a termést, a szőlő savanyú lesz. A Mátyáskor kifogott hal az egész évi szerencsés halászat előjele.

Sokan gyűltek össze a családi délutánon, február 23-án, a kiskunhalasi városi könyvtárban. Közös énekléssel, néptánccal és játékkal telt a szombat délután. A Kiskunhalasi Népdalkör és Vladár Károly zenéje mellett Fehérváry Lilla néptánc tanításával járták a táncot az apróságok. A téli ünnepkör volt középpontban a népdaltanulásnál és a játéknál is. A gyerekek agyagból készítettek formákat S. Császár Anna kézműves vezetésével. Hangszersimogató is volt, ahol régi magyar zeneszerszámokkal ismerkedhettek az apróságok.

A Pásztortűz Egyesület továbbra is szeretettel várja azokat a játszani, táncolni, énekelni, kézműveskedni vágyó gyerekeket és szüleiket, akik szeretnének megismerkedni a magyar népi kultúrával. A programsorozatot a Csoóri Sándor Alap támogatja.

Legközelebb 2019. március 30-án, szombaton 15 órától a kiskunhalasi városi könyvtárba jöhetnek az aprók táncára a családok.

További friss hírek