Csökkentsd a szemeted! – indul az Európai Hulladékcsökkentési Hét

2009 óta minden év novemberének utolsó hete Európa-szerte a hulladékcsökkentés jegyében telik. Idén november 21-29. között zajlik az Európai Hulladékcsökkentési Hét.

Az EU-ban évente még mindig közel átlag 492 kilogramm szemetet állítunk elő fejenként. Bár a magyar adat egy kicsit alacsonyabb (381 kg/fő/év), de még így is naponta több mint egy kiló szemét megtermeléséért vagyunk felelősek. A változást nem kívülről vagy felülről kell várnunk: az valójában rajtunk és a mindennapos szokásainkon múlik.

A környezetnek az a legrosszabb, ha a megtermelt szemét simán a hulladéklerakóba kerül. A cél sokkal inkább az újrahasznosítás vagy a komposztálás.

Az EU a körforgásos gazdaságra való átálláshoz szigorú célkitűzéseket határozott meg: 2025-re a települési hulladéknak legalább az 55 %‑át, 2035-re pedig a 65 százalékát kellene átlagosan újrahasznosítani az EU-ban, úgy, hogy legfeljebb 10 százaléka kerülhet csak hulladéklerakókba. Bár a trend már ebbe az irányba muta, de a céltól azért még messze vagyunk: uniós szinten a szemét mintegy negyede, míg Magyarországon még mindig körülbelül a fele végzi feldolgozatlanul valamilyen lerakóban.

Minél tudatosabban él a helyi lakosság, annál kevesebb a hulladék mennyisége: azaz mi, egyes emberek is rengeteget tehetünk annak érdekében, hogy ne terheljük napi több mint egy kilogramm szeméttel Földünket.

Ez persze nem egyszerű, mert berögzött szokásainkon kell változtatnunk, sokszor egy kicsit kényelmetlenebb megoldást kell választanunk (például nem nagy bevásárlóközpontban, hanem helyi termelőktől vásárolunk élelmiszert), vagy előre kell gondolkodnunk (többször használható zacskóval megyünk bevásárolni, csapvízzel megtöltött kulaccsal indulunk neki a napnak). Vitathatatlan, hogy ez mind plusz energiabefektetést igényel. De fontos látnunk, hogy hosszú távon megéri: többek között ez az egyik legfontosabb üzenete az Európai Hulladékcsökkentési Hétnek.

(via europapont.blog.hu)

További friss hírek