Csütörtök éjjel érdemes az eget nézni: csillaghullás lesz, érkezik a Drakonidák meteorraj

Kép: space.com

Csütörtök éjjel is látható lesz csillaghullás – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat, óránként akár 10 hullócsillagra is lehet számítani.

Nemcsak augusztusban érdemes hullócsillagokat keresve kémlelni az eget, hanem október elején is. A Drakonidák, a Sárkány (Draco) csillagképről kapták nevüket, mivel a hullócsillagok látszólagos kiindulási pontja ez a csillagkép. A Sárkány a Nagy Medve és a Kis Medve között figyelhető meg az égbolton, bár éles szem kell hozzá, mert a csillagai többnyire halványan látszódnak csak.

Ezt a meteorrajt is, akárcsak sok másikat, egy üstökös porfelhőjének köszönhetjük. A viszonylag fiatalnak számító meteorrajt a 21P/Giacobini-Zinner üstökös szórta szét. A meteorraj az 1900-as évek előtt még nem létezett és többször meglepetéssel szolgált a megfigyelők számára. Az üstökös 1900-ban került napközelségbe, amikor is Michel Giacobini fedezte fel ezt az objektumot. Eddigi legintenzívebb éve 1933-ban volt, amikor európai megfigyelők a 20. század, sőt minden idők egyik legnagyobb meteorkitörésének lehettek szemtanúi.

Az esti órákban jelentkező meteorvihar legaktívabb időszakában percenként 200-300 meteort lehetett látni, de az írországi Armagh Obszervatóriumból feljegyeztek egy olyan 5 másodperces időszakot, amikor nagyjából 100 Drakonida meteor tűnt fel az égen. Az üstökös 6,5 évente tér vissza, azonban vannak olyan évek is feljegyezve, amikor nem volt semmiféle aktivitása, ilyen pl. az 1940-es év. 1946-ban újra aktív volt a meteorraj, ami 50/60 meteor/óra intenzitással jelentkezett – írja a Wikiédia.

Csütörtök éjjel az előrejelzések szerint csak kevés felhő lehet az égen, péntek éjszaka azonban már kissé több fátyol- és gomolyfelhő maradhat, de még akkor is lesz némi esély hullócsillagot megpillantani – írta a meteorológiai szolgálat.

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Csütörtök éjjel érdemes az eget nézni: csillaghullás lesz, érkezik a Drakonidák meteorraj

Csütörtök éjjel is látható lesz csillaghullás - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat, óránként akár 10 hullócsillagra is lehet számítani. Nemcsak augusztusban érdemes hullócsillagokat keresve kémlelni az eget, hanem október elejé...