DÉKÁNI HELP: nehéz helyzetben lévő időseknek és hadiözvegynek segítettek a diákok

A “hivatások az egészséges lakosságért” – rövidítve HELP – programot kedden rendezte meg a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Céljuk a külterületen élő, nehéz helyzetben lévő időskorúak, valamint a járásban élő hadiözvegyek segítése.

Az ünnepélyes megnyitót követően a diákok 16 csapatra osztva indultak el  az előre egyeztetett helyszínekre, ahol hatan – három rendész, két szociális és egy egészségügyis diák – nyújtottak segítséget.

A DÉKÁNI HELP program több területet is érint. A ház körüli munkákban vesznek részt, megvizsgálják az idős embereket, tanácsokat adnak, áttekintik a gyógyszerelést, meghallgatják a panaszaikat és azokra igyekeznek megoldást is találni. A segítők érkezését és tevékenységüket a polgárőrség, a tanyagondnoki szolgálat és a helyi rendőrkapitányság előre egyeztette az idős emberekkel. Az iskolából a rendészeti-közszolgálati, az egészségügyi és a szociális ágazati képzésben résztvevő tanulók kapcsolódnak be a program lebonyolításába.

A HELP – melyet a Dékáni koordinál – országosan is példaértékű összefogással valósul meg. Az iskola mellett rész vesz benne az Országos Polgárőr Szövetség, a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, BM-OKF GEK Bács-Kiskun Megyei Kéményseprő Ellátási Csoport, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, az OMSZ Kiskunhalasi Mentőállomása, a Kiskunhalasi Önkormányzati Rendészet, valamint ennek keretén belül a Mezőőrség HTKTSZSZK Tanyagondnoki Szolgálata és a Magyar Honvédség is.

A programot Kiskunhalas, Pirtó, Harkakötöny, Kunfehértó, Balotaszállás, Kisszállás, Tompa és Kelebia települések önkormányzatai is aktívan támogatják.

A program keretén belül mintegy ötven rászorulónak segítettek.

Forrás: Bányai Gábor Facebook / Fotók: Szilágyi Pál Ferenc

 

További friss hírek