Dupla felelőtlenség így viselni a maszkot

Kép: Alexi Rosenfeld/Getty Images

Az orrunkon keresztül könnyebben megfertőződhetünk az új koronavírussal, mint más úton – írja a hazipatika.hu.

Bármerre is járunk,  nagyon gyakran láthatjuk, hogy bár az emberek viselnek maszkot a boltokban vagy éppen a tömegközlekedési eszközökön, sajnos azonban egy részük úgy hordja azt, hogy csupán a szájukat takarják el vele, az orrukat nem. Csakhogy ennek így nincs túl sok értelme, legalábbis abból szempontból semmiképpen, hogy megakadályozzák vele a koronavírus terjedését.

A Mens Health számolt be arról a Cell című folyóiratban publikált tanulmányról, amely szerint vannak olyan speciális területek a testünkön, ahol a COVID-19 könnyebben bejuthat a szervezetünkbe, hogy aztán megfertőzzön. Aki pedig csak félig takarja el az arcát a maszkkal, az éppen egy olyan területet hagy szabadon, ahol a vírusnak kifejezetten könnyű útja van. Magyarán a nem szabályos maszkhasználat sokkal jobban növeli a fertőzésveszélyt, mint gondolnánk.

Így vizsgálták a terjedést

A vizsgálat során a kutatók egy fluoreszkáló fehérjét építettek a vírusba, így lehetővé téve, hogy megfigyeljék, milyen módon fertőzi meg a légutakat. Arra jutottak, hogy az orr, illetve az orr különböző részei sokkal jobban ki voltak téve a fertőzésnek, mint az arc alsóbb régiói, így például a szájüreg, ezáltal könnyebb utat biztosítanak a vírusnak a szervezetbe.

Ez azt jelenti, hogy az orrunkon keresztül sokkal könnyebben megfertőződhetünk. Éppen ezért, ha valaki például nem visel maszkot, akkor könnyebben megfertőződhet, ha az orrán keresztül vesz levegőt. Ebből a szempontból tehát, ha valaki úgy hordja a maszkot, hogy csak a száját takarja vele, az orrát pedig nem, az tulajdonképpen majdnem olyan, mintha egyáltalán nem is viselne semmit.

Tehát, ha valaki csak félig veszi fel a maszkot, több fertőző részecskét is lélegez ki, mintha teljesen felvenné. Tehát nemcsak a saját egészségét veszélyezteti, hanem másokét is. Éppen ezért csak a szájat takarni a maszkkal dupla felelőtlenség.

forrás: hazipatika.hu

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Dupla felelőtlenség így viselni a maszkot

Az orrunkon keresztül könnyebben megfertőződhetünk az új koronavírussal, mint más úton – írja a hazipatika.hu. Bármerre is járunk,  nagyon gyakran láthatjuk, hogy bár az emberek viselnek maszkot a boltokban vagy éppen a tömegközlekedés...