Durva ipari baleset: 28-an megsérültek, 4 mentőhelikoptert vezényeltek a helyszínre

Salétromsavat öntöttek egy dunaföldvári bioetanolgyár egyik, hypót tartalmazó szabadtéri tartályába pénteken délelőtt, emiatt nagy mennyiségű klórgáz szabadult fel és került a levegőbe. Mentőhelikopterek és mentők érkezett a helyszínre. Az üzemi balesetben 28-an sérültek meg, őket mérgezéssel szállítottak kórházba.  

Dunaföldváron, egy bioetanolt előállító üzem egyik szabadtéri hétköbméteres hypotartályába utántöltéskor nem megfelelő anyagot, a jelenlegi információk szerint salétromsavat öntöttek. A két anyag reakciójaként klórgáz fejlődött, az eset során több dolgozó megsérült – nyilatkozta a helyszínen a Halasinfónak Köves Péter, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője.

A tűzoltóegységek védősugarat működtetnek a tartály környékén, ezzel megakadályozzák a veszélyes gáz terjedését. A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei a helyszínen vannak és állandó felügyelet alatt tartják a létesítményt. A katasztrófavédelem mobil laboratóriuma folyamatosan méréseket végez. Az üzemen belüli, védőzónával kijelölt területen kívül a levegőben veszélyes gázkoncentráció nem mérhető. A keletkező gáz a szomszédos üzemeket, a lakott területet korábban és jelenleg sem érinti.

 

Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint 28 embert láttak el és szállítottak kórházba, egy tömeges baleseti egységet is bevetettek.

13-an súlyosabb, 15-en könnyebb mérgezést szenvedtek.

A négy mentőhelikopter és a 8-10 mentőautó mellett egy autóbusz is részt vett a betegek kórházba szállításában, akiket dunaújvárosi, székesfehérvári, szekszárdi és kecskeméti kórházba vittek.

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Durva ipari baleset: 28-an megsérültek, 4 mentőhelikoptert vezényeltek a helyszínre

Salétromsavat öntöttek egy dunaföldvári bioetanolgyár egyik, hypót tartalmazó szabadtéri tartályába pénteken délelőtt, emiatt nagy mennyiségű klórgáz szabadult fel és került a levegőbe. Mentőhelikopterek és mentők érkezett a helysz...