Egy évtized után eltűnhet a veszélyes hulladék Kiskunhalasról

Kép: halasinfo.hu

Több mint 1000 tonna veszélyes hulladék várja sorsát egy már felszámolt cég kiskunhalasi telephelyén, egy évtized után – számol be az RTL Híradó.

A helyzetet a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsman-helyettes is aggasztónak nevezte már, eddig mégsem történt látható előrelépés.

A jelenlegi tulajdonos, Papdi József azt nyilatkozta, a területet folyamatosan monitorozza a környezetvédelmi hatóság. Friss mérésüknek még nincs eredménye, de korábban megállapították, hogy 80 centiméter mélyre akkor nem ért el a szennyezés. A férfi korábban lapunknak így beszélt az időzített hulladékbombáról:

A hordókból, flakonokból meg hol szivárog, hol meg ömlik a folyékony anyag, azt sem tudjuk, hogy mi. Itt folyik két méterre egy csatorna, bármi történhet. Egyszer majd a csatornán át belefolyik a Dongérbe, onnan meg a Tiszába, most komolyan meg akarjuk ezt várni? Vagy azt, hogy a tűző napon felrobban valamelyik?

Papdi szerint decemberben azt válaszolta neki az illetékes minisztérium: nincs pénz a kármentesítésre. Ez becslésük szerint 380 millió forintba kerülne. A NAV ezt végrehajtással próbálta beszedni a korábbi cégvezetőtől, sikertelenül. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium most viszont azt írta Híradónknak, hogy az Adóhatóság közbeszerzést ír ki a hulladék elszállítására.

Forrás: hvg.hu

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve