Egy német TV-stáb bemutatta, hogyan dobja vissza Magyarország a migránsokat Szerbiának

Egy videó segítségével megmutatta a Panorama nevű német közéleti műsor stábja, hogyan gondoskodik arról a magyar állam, hogy az elfogott határsértőket a nélkül tudja visszadobni Szerbiába, hogy a menekültügyi eljárást lefolytassa velük szembe és, hogy az illegális átdobásnak számítson. A kulcs: a határsértő szabad akaratára hivatkoznak.

Egy rövid videón mutatta be a Human Rights Watch egyik munkatársa és vélhetően egy német riporter, milyen trükkel kerüli el a magyar állam, hogy a migránsok “visszakísérése az ideiglenes biztonsági zárhoz” ne legyen a határsértők illegális “visszadobása” Szerbiába. A riporter az aktivistával együtt magyarázza el, hogy a magyar hatóságok tulajdonképpen nem tesznek mást, mint a kerítésen inneni magyar területről a kerítésen túli magyar területre viszik a határsértőket, a jogvédő szerint sokszor erőszakos módszerekkel.

A stáb arról is beszél, hogy miután a határsértőt átkísérték és feltehetően nem azon a pár méteres szakaszon marad az örökkévalóságig, amely a kerítés és a szerb terület között hózódik, ezért a magyar hatóságok elmondhatják, hogy saját akaratából hagyta el Magyarországot.

Közben több mint 200 határsértőt tartóztattak föl péntektől vasárnapig az ország területén a rendőrök az ORFK közlése szerint. A statisztika szerint legtöbbjük a szerb-magyar szakasznál próbált bejutni hazánkba, 14 személy ellen pedig más külső határnál intézkedtek. Az érintetteket a rendőrök és a katonák visszakísértek az ideiglenes biztonsági határzáron túlra – szól a hivatalos közlemény.

Halasinfo/HVG

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Egy német TV-stáb bemutatta, hogyan dobja vissza Magyarország a migránsokat Szerbiának

Egy videó segítségével megmutatta a Panorama nevű német közéleti műsor stábja, hogyan gondoskodik arról a magyar állam, hogy az elfogott határsértőket a nélkül tudja visszadobni Szerbiába, hogy a menekültügyi eljárást lefolytassa vel...