Elindultak a Szabadka-Szeged vasút felújítási munkálatai

Kép: Lázár János hivatalos oldala

A horgosi vasútállomáson közösen indította meg a Szabadka és Szeged közötti vasút felújítási munkálatait Aleksandar Vučić szerb elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő. A munkálatok összértéke 86,7 millió euró – számolt be róla a Pannon RTV.

Az eseményen elhangzott, hogy a vonatok akár 120 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhetnek majd a felújított nyomvonalon, ez pedig jelentősen megkönnyíti majd a két ország közötti közlekedést. A Szabadka-Szeged vasútvonal szerbiai szakaszának, azaz Szabadkától a szerb-magyar határig, csaknem 27 kilométer hosszan újítják fel a vasúti síneket, villamosítják a szakaszt, és ezáltal a tervek szerint lehetővé válhat a szerelvények akár 120 km/h haladási sebessége.

„Itt most egy schengeni határ húzódik. De az Európai Unió külső határainak nem itt kellene húzódnia. Az Európai Unió határainak lenn, délen kellene húzódniuk. És a szerbiai embereknek útlevél-ellenőrzés nélkül kellene közlekedniük Magyarországra és Európába. Mindannyian tudjuk, hogy Szerbia a Balkán kapuja, és Európa biztonságának a kulcsállama.”

Ennek a beruházásnak van egy nagyobb testvére – fogalmazott Orbán. „Dolgozunk Vučić elnök úrral a Budapest-Belgrád vasúti folyosó megépítésén. És elszántak vagyunk, hogy a Baja és Szabadka közötti pálya is hamarosan megépüljön. De ez mind nagypolitika. Ami itt és most az önök szempontjából fontos, az az, hogy meg fogjuk építeni ezt a vasútvonalat, és önök 35 perc alatt Szegeden lesznek, és a szegediek 35 perc alatt Szabadkán lesznek.”

A teljes cikk itt olvasható: Pannon RTV

További friss hírek