Eljárást indít a rendészet szemetelőkkel szemben

Kép: kiskunhalas.hu

Olykor áldatlan állapotok uralkodnak a szelektívhulladék-gyűjtő szigetek körül a földre pakolt szemét miatt. Sajnos sokaknak még mindig nem világos a helyes szelektív hulladékgyűjtési folyamatokat. A nem összepréselt és mosatlan üdítős palackok például óriási kárt okoznak a szelektálási folyamatokban. A tárolók mellé pakolt, egyébként szelektíven válogatott hulladék már ismét nem lehet része a rendszernek, hiszen az más szeméttel vegyülve már kommunális hulladéknak minősül – írja a kiskunhalas.hu.

Egyik fő feladata a városi rendészetnek a szelektívhulladék-gyűjtő szigetek körüli áldatlan állapotok felszámolása. Bizonyára mindenki szembesült már azzal a borzalmas látvánnyal, ami nap mint nap a gyűjtőszigetek körül kialakul. Sokan ahelyett, hogy különválogatnák a papírt, műanyagot, üveget, inkább egy zsákba fogva leteszik a gyűjtőedények mellé. A háztartási hulladék mellett gyakran látni kidobott bútordarabot, de használt autógumiktól, elektronikai cikkektől is váltak meg így tulajdonosaik.

A szelektív szigetek nem rendeltetésszerű használata óriási többletköltséget jelent a városnak, miközben az elkövető pár ezer forintot spórol meg rajta. A jelenséggel naponta kell foglalkozniuk a közterület-felügyelőknek, ami szélmalomharcnak tűnik, ám elszántak e tekintetben. Az emberek szemléletváltására lenne szükség az illegális hulladéklerakás teljes felszámolásához. A rendészek folyamatos ellenőrzései eredményeként számos elkövetőt értek már tetten vagy azonosítottak be a lerakott hulladékból vagy kamerafelvételek alapján. A tapasztalatok szerint a megbírságolt elkövetők közül többen arra hivatkoztak, nem tudták, hogy a szelektív gyűjtőedények mellé nem rakhatnak le hulladékot.

Az elmúlt hetekben tetten ért szemetelők mindegyike ezzel magyarázta tettét. Az ilyen esetekben a feljelentés mellett a rendészet értesíti a közszolgáltatót is arról, hogy az adott ingatlanban ellenőrizzék, fizetnek-e hulladékszállítási díjat.

A felvételeket – az adatvédelmi szabályok betartása mellett – a későbbiekben a Városháza rendszeresen közzéteszi, hátha ezzel is visszatartják az elkövetőket.

forrás: kiskunhalas.hu

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve