Elkerüli Kiskunhalast az M9-es autópálya, Bácsalmás és Tompa viszont örülhet

Úgy tűnik, mégsem a Kiskunhalashoz és Jánoshalmához közel eső nyomvonalon épülhet az M9-es autópálya.

A korábbi tervek szerint Kiskunhalast nagyjából 12-15 kilométerre, Jánoshalmát pedig 4-5 kilométerre közelítette volna meg az autópálya, ez a távolság a jelenlegi útvonalterv szerint legalább a duplájára nő. Nagyot lendíthet azonban a déli határ mentén fekvő települések – Bácsborsód, Bácsalmás, Tompa – gazdaságán, hiszen az új gyorsforgalmi út a települések közvetlen közelében épülhet majd meg.

A korábban tervezett útvonal hasznosabb lett volna a kiskunhalasi térségnek.

Mint arról a magyarepitok.hu beszámolt, az országot nyugati-keleti irányban átszelő, leendő M9-es autópályáról egyeztetett Szita Károly, Kaposvár polgármestere és Vári Attila, Pécs polgármester-jelöltje. A gyorsforgalmi útnak gazdaságélénkítő hatása lenne a térségben, ezért a két városnak közös érdeke, hogy minél hamarabb megvalósuljon a beruházás. Az M9-es megépítésével az autósok időt takaríthatnának meg, az út pedig tehermentesítené a fővárosi közlekedést és új munkahelyeket is teremtene.

Lázár János korábban kifejtette, hogy gazdasági értelemben Zalaegerszeg egy nehezen megközelíthető település és fontosnak nevezte, hogy a zalai megyeszékhely közelebb kerüljön a nyugati határhoz is, ezért az M9-es nyomvonalának kiépítését itt kezdenék el, vagyis Zalaegerszeg és Vasvár között valósulhatna meg az első szakasz.

Vári Attila elmondta, hogy ha az M9-es autópálya Pécset is elérné, az komoly lökést adna a város gazdasági fejlődésének. Hozzátette, hogy a városnak az is a feladata, hogy a régiót is erősítse, és határon átnyúló régiós központtá nője ki magát. Az a cél, hogy Pécsnek Mohácson át az Alföld felé is jó minőségű, közvetlen útkapcsolata legyen.

Szita Károly szerint Pécs és Kaposvár közös érdeke, hogy összefogjon, és a következő 10 évben szorosan együttműködjön az M9-es autópálya megépítésében.

Az M9-es autópálya tervét márciusban mutatták be, amely szerint – a korábbi elképzelésekkel ellentétben – a nyomvonal Pécset is érintené. A cél ugyanis az, hogy az új autópálya Kőszegtől Debrecenig összekösse az ország déli határvonala mentén húzódó vidéki városokat.

Kiemelt közlekedési fejlesztés lesz az M9-es megépítése

A napokban nyilvánosságra hozott, a pénzügyi és az innovációs tárca által jegyzett versenyképességi programban a közlekedési fejlesztések közül az M9-es autópálya megépítését emelték ki. A javaslat célja a munkaerő-tartalékokkal és gazdaságfejlesztési kapacitással rendelkező Dél-Dunántúl nyugati határral való közúti közlekedési kapcsolatainak javítása.

Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője portálunknak elmondta, nem született még kormányzati döntés a nyomvonalat illetően, a jövő hét folyamán kezdődnek a minisztériumban az egyeztetések.

További friss hírek