“Emberségből példát” mutattak a Halasiak

1848. január 23….2019 január 23. 170 év telt el. Vannak események, amelyek egy közösség életébe, emlékezetébe kitörölhetetlenül bevésődnek. A Vajdaság, Bácsfeketehegy/Feketic esetében ilyen a „Mária napi szaladás” emléke.

Amikor 170 évvel ezelőtt szabadságharcunkban átmeneti megtorpanás következett be, és a magyar honvédség arra kényszerült, hogy feladja délvidéki állásainak egy részét több falu, város veszélybe került. Ez történt a bácsfeketehegyiekkel is.

A magukat „kun leszármazottaknak” tartó – és hagyományaikat mindmáig őrző – lakosok már korábban felvették a kapcsolatot Szabadka, Halas városokkal, Soltvadkerttel, és más településekkel is, készülve arra, hogy a helyzet rosszabbodása esetén menedéket kérjenek, leljenek náluk. Végül is január 23-án arra kényszerültek, hogy mindent hátrahagyva elhagyják addigi lakóhelyüket, és útnak induljanak.

Halas barátsággal, – és az élő református egyházi kapcsolatoknak köszönhetően – testvéri szeretettel fogadta, várta a menekülőket. Több mint 1100 fő, mintegy 320 család Halason, páran Soltvadkerten leltek menedéket. Nagy összefogással, a lakhatás és az ellátás biztosításával, no meg persze közös munkával, egészen nyár végéig-kora őszig éltek, laktak itt a feketehegyiek, akik a vész elmúltával, a viszonyok rendeződésével visszatérhettek otthonaikba.
Jött a romeltakarítás, az újraépítés, újraépítkezés időszaka.

Ekkor került onnan Halasra több család, akik megbecsült polgárai lettek városunknak. Ilyen volt például a későbbi gyógyszerész Makay família is.

Szilády Áron öccse, Szilády János viszont odakerül, majd Bácsfeketehegyen élt haláláig. 1874-től vezette a helyi református egyházközösséget, és lett a térség méltán megbecsült, híres lakója.

Akit a háttér, a részletek érdekelnek, azoknak ajánljuk a Halasi Múzeum 3. számú kötetét, abban is Végső István tanulmányát: „A Mária napi szaladás” címmel. (TJM – Kiskunhalas, 2009. 165-174. oldal)

Bácsfeketehegyen 2009 – a Kunok I. világtalálkozója – óta emléktábla örökíti meg az eseményt. Talán időszerű lenne, ha Kiskunhalas is gondolkodna valami méltó emlékjel állítására, hiszen akkor, 170 éve elődeink, őseink bizony maguk mutattak „Emberségből példát….”, aminek sok, máig ható tanulsága van.
Élő és szoros volt a kapcsolat a két település között sok éven keresztül, ami az utóbbi időben sajnos meglazult.

Most halasi helytörténészek kezdeményezésére megemlékezésre kerül sor a kiskunhalasi könyvtárban, január 23-án délután, 17 órai kezdettel. A rendezvényen felelevenítik a 170 évvel ezelőtti történéseket, majd közös gyertyagyújtásra kerül sor, a könyvtár előtti parkban, a „Lány madárral” nevű közkedvelt kiskunhalasi szobor előtt, amely már több kegyeleti megemlékezés helyszíne is volt.

A szervezők szeretettel várnak mindenkit Kiskunhalasról és a határon túlról is.

Mester Sándor

További friss hírek