Emlékhelyet avattak Jánoshalmán

Fotó: honvedelem.hu/Snoj Péter

Október 30-án volt az utolsó jánoshalmi katonai alakulat felszámolása befejező napjának 30. évfordulója, melynek alkalmából a tegnapi napon a diszlokált alakulatok tiszteletére Helyőrségi Emlékhelyet avattak Jánoshalma központjában.

Az ünnepségen megjelent a rendezvény fővédnöke Dr. Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere képviseletében Szabó István honvédelmi államtitkár, Apáti Zoltán dandártábornok, a Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnokhelyettese, Gáldonyi Sándor százados, az 1. számú Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda megbízott irodavezetője, Bányai Gábor országgyűlési képviselő, Czeller Zoltán Jánoshalma Város polgármestere, Jánoshalmi Városi Önkormányzat Képviselő Testületének tagjai, Mons. Menyhárt Sándor pápai káplán, kanonok, bírósági helynök, Dr. Kovács György mérnök ezredes, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége – Dél Alföldi Régió elnöke, valamint a régió egyesületeinek elnökei és tagjai.

Az avatáson először az Emlékhelyet állító Bem József Honvéd Nyugdíjas Egyesület elnöke, Györgypál Csaba nyugállományú alezredes köszöntötte megjelenteket, majd az ünnepi műsor részeként a verseket szavaltak, valamint a helyi citerazenekar katonadalokat adott elő.

Ezt követően Veréb Zsigmond nyugállományú ezredes, a 102. légvédelmi tüzér ezred volt parancsnoka emlékezett meg Jánoshalma helyőrségi történelméről, majd Szabó István honvédelmi államtitkár szólt ünnepi beszédében az esemény jelentőségéről és a honvédség előtt álló feladatokról. Végül nem maradt más hátra, mint a Helyőrségi Emlékhely leleplezése, a megszentelés, majd a koszorúzás. Az ünnepség a Szózat és a Takarodó hangjaival ért véget.

A Béke téri avatást követően a program a helyi lovastanyán folytatódott a Dél-alföldi Régió XXIV. Régiós és a XVIII. Kistérségi Bajtársi Találkozójával, ahol először elismeréseket adtak át, majd az ünnepi ebédre került sor.

(honvedelem.hu)

További friss hírek