Év Agrárembere: Koch Pálma és Kiss György is kitüntető díjat vehetett át

Fotó: facebook.com/azevagrarembere/

Az Agrotrend Csoport 2014-ben alapította az Év Agrárembere kitüntető díjat azzal a szándékkal, hogy felhívják a társadalom figyelmét azokra a mezőgazdaságban tevékenykedő gazdálkodókra, termelőkre és egyéb szakemberekre, akik önzetlenül támogatják környezetüket, azaz társadalmi szerepvállalásuk jelentős, kiemelkedő munkájuk mellett a közjóért is sokat tesznek. 2020-ban ismét tíz kategóriában keresték a szervezők az Év Agráremberét, akik maradandót alkottak.

Két borotai vállalkozó is jelöltek és mindketten meg is nyerték a kategóriájukat:

A Jövő agrárszakembere: Koch Pálma
Állattenyésztés: Kiss György

KOCH PÁLMA – Jövő agrárszakembere

A sváb származású Koch családban generációk óta száll apáról fiúra a szőlészet és borászat tudománya és szeretete. A 24 éves Koch Pálma az első, aki nőként választotta ezt az utat. Már gyermekkorában szabadidejének nagy részét édesapjával a szőlő és a borospince körül töltötte. A Szent István Egyetemen végezte el a szőlész-borász mérnöki alapszakot. Az egyetemi évek alatt borbírálói oklevelet szerzett, azóta borversenyeken bírál. Már tanulmányai alatt elkezdett dolgozni a Hajós-Bajai és a villányi borászatukban, és több vendéglátóhelyen is gyűjtött tapasztalatot Budapesten. Szüretelt a kaliforniai Napa völgyben, a chilei Maipu völgyben és a dél-afrikai Stellenboschban. Az első saját borát, a teljes egészében Syrah fajtából készült vörösbort 2018-ban készítette. Az alapszak elvégzése után a családi vállalkozásban helyezkedett el. Főként a borászati üzemben és a marketingben, de a szőlőtermesztés és a borkészítés teljes folyamatában részt vesz. Jelenleg a Vinifera Euromaster borászati mesterképzést végzi Dél-Franciaországban. Külföldi tapasztalatszerzéseinek célja, hogy minél jobb borásszá és jövőbeli vezetővé váljon. A mesterképzés után Koch Pálma szeretne végleg hazaköltözni a Hajós-Bajai borvidékre, hogy két generáció dolgozhasson együtt borászatuk fejlődéséért, és átvehesse a bioborászati üzemük vezetését.

Társadalmi szerepvállalás

Kulcsfontosságú számára a hozzá hasonló tudásszomjas fiatalok bátorítása az agrárium irányába, a Corvinus Agribusiness egyetemközi diákszervezet szervezésében előadást tartva. A Supagro egyetemen Montpellierben népszerűsíti a magyar bort, előadásokat tartva ismerteti meg a külföldi diákokkal a magyar szőlőfajtákat, a magyar szőlőágazatot és annak értékes tételeit. Részt vesz a Hajós-Bajai borvidék borversenyein, kóstolóin és kerekasztal-beszélgetésein, mert fontos számára, hogy a borvidék borászatai együtt dolgozva fejlesszék tovább a borvidéket. A pandémia idején a Bajai Szent Rókus Kórházba juttatta el saját készítésű gyümölcsleveiket.

KISS GYÖRGY – Állattenyésztés

Kiss György paraszti családban született 1961-ben, a Bács-Kiskun megyei Borotán. Az állatok iránti szeretete, valamint a velük foglalkozó emberek segítése már gyermekkorában kialakult benne. Főiskolai tanulmányait pénzügyi és számviteli szakon végezte, majd visszatért a gyökereihez és a szülőfalujába, ahol a helyi szövetkezetben kezdte meg pályafutását, miközben a családi gazdaság munkájában is részt vett. A szövetkezet szétválása után a Borotai Sertéstenyésztő Gazdaságban folytatta tevékenységét, s a földterület nélküli állattartás nehézségeivel megküzdve igyekezett fenntartani a nyereségességet és a dolgozók munkahelyét. 1999-től a Borotai Sertéshús Zrt. igazgatója, ami a település legnagyobb munkáltatója. Sertés tenyésztelepe országos hírű, húsüzeme tájjellegű, kézműves termékei az ország minden tájára eljutottak. Vezetésével létrejött a borotai székhelyű Pannon Sertés Kft., mely az ország második legnagyobb sertéstermelői csoportja. Közreműködött a borotai székhelyű Dél Alföldi Juh Kft. termelői csoport létrehozásában, mivel Kiss György és családja több mint 40 éve foglalkoznak juhtartással. A cég központja jelentős információs központ is, hiszen pályázatírással, könyvelési szolgáltatással és szaktanácsadással segíti a termelői csoportok tagjait és a környékbeli gazdálkodókat.

Társadalmi szerepvállalás

Elnöke a Magyar Fajtatiszta Sertéstenyésztők Egyesületének, alelnöke a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetségnek. Elnökségi tagja a Magyarországi Sertéstenyésztők és Tartók Szövetségének, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak. Megalakulásától elnöke a helyi földtulajdonosokból álló Borotai Vadásztársaságnak. Alapítója a helyben működő iskolai és óvodai alapítványnak. Több évtizedes munkájával mindig igyekezett a magyar állattenyésztők érdekeit képviselni, és az új technológiákra való nyitottságával az állattenyésztés színvonalát emelni.

További friss hírek