Felavatták Mélykúton a víziszárnyas-feldolgozó gyárat

A magyar jövőhöz sikeres kisvárosok kellenek, a kormánynak pedig az is szívügye, hogy megerősítse a magyar vállalatokat – erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Bács-Kiskun megyei Mélykúton, a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. gyáravató ünnepségén.

Kijelentette: a magyar modell működik, Magyarország egyre jobban teljesít. “Jó látni, hogy ma már olyan időket élünk, amikor magyar kisvárosokban sokmilliárdos termelő beruházások valósulnak meg, mert úgy képzeljük el a magyarok jövőjét, hogy a kisvárosok sikeresek lesznek, és a magyar falvaknak is lesz jövője, ehhez pedig ilyen beruházások kellenek” – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor miniszterelnök – Fotó: Halasinfo, Juhász D. Géza

A kormányfő hangsúlyozta, hogy Mélykút ettől kezdve egész Európa egyik legmodernebb víziszárnyas-feldolgozó üzemével büszkélkedhet. Kiemelte, hogy a 350 új munkahelyet teremtő, 40 millió eurós beruházást egy magyar családi vállalat hozta tető alá. “A beruházás egyértelmű jele annak is, hogy a magyar baromfiágazat tovább szárnyal majd” – mondta, kiemelve, hogy az új üzemmel Magyarország megőrizheti előkelő második helyét Európában – Franciaország mögött – a minőségi kacsatermelésben.
Az új gyár anyagi hátteréről szólva a kormányfő közölte: az összeg egy tekintélyes hányadát a vállalat biztosította, a kormány több mint 4 milliárd forinttal vette ki belőle a részét, míg a költségek felét is meghaladó összeget a nemzetközi tulajdonban, orosz részvétellel működő Nemzetközi Beruházási Bank adta. Utóbbival kapcsolatban hozzáfűzte: ez az első beruházás, amelyet az utóbbi időben a bank Magyarországon támogatott.

Kiss István, a Hunent Zrt. igazgatóságának elnöke – Fotó: Halasinfo, Juhász D. Géza

Kiss István, a Hunent Zrt. igazgatóságának elnöke köszöntőjében kifejtette: 2013-ban döntöttek a beruházás megindításáról, az alapkőletétel 2017-ben történt meg, és bő egy év alatt megvalósult a projekt, létrejött Európa egyik legkorszerűbb víziszárnyas-vágóhídja. A fő cél a kapacitásbővítés és hatékonyságnövelés volt – mondta, hozzátéve, hogy az üzemben a legújabb technológiákat alkalmazzák: létrehoztak egyebek mellett egy egyedi logisztikai központot egy számítógép-vezérlésű hűtőházzal. A cégcsoport hosszútávú munkaadója a térség hétszáz munkavállalójának. Beszélt arról is, hogy egy újabb beruházás előtt állnak, egy tovább-feldolgozó üzem építését tervezik, amely 2020-ra fog megvalósulni, tovább erősítve a cég hatékonyságát.

Bányai Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője – Fotó: Halasinfo, Juhász D. Géza

“A most átadott vágóhídnak hosszú fejlesztési sort kell megindítania, erre van szüksége a magyar élelmiszeriparnak, adottságaink szerint nemcsak 10 millió magyarnak, hanem akár 20-30 millió ember ellátását is tudnánk biztosítani a mezőgazdaság és a feldolgozóipar hozzáadott értékéből” – fogalmazott Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője a gyárátadón. A jövőben a legfontosabb hiánycikk a víz mellett az egészséges élelmiszer lesz, ezért is kiemelkedően fontos a mélykúti üzem. Jó helyre került a költségvetési támogatás, Európa egyik legmodernebb vágóhídja készült el – mondta a képviselő.

Nyikolaj Koszov, a hitelező Nemzetközi Beruházási Bank igazgatóságának elnöke – Fotó: Halasinfo, Juhász D. Géza

Nyikolaj Koszov, a hitelező Nemzetközi Beruházási Bank igazgatóságának elnöke hangsúlyozta: a mélykúti kiváló példa egy jó befektetésre, a lehető legmodernebb magyarországi mezőgazdasági üzem jött létre 350 új munkahellyel. A Hunent-beruházás lehetővé teszi Magyarország kereskedelmi kapcsolatainak kiterjesztését – tette hozzá.

A Hunent honlapján olvasható cégbemutatóban azt írták: a Hunent Magyarország egyik legnagyobb víziszárnyas-feldolgozója, több mint 150 éves hagyománnyal rendelkezik. A cég fő profilja a pecsenyekacsa-feldolgozás. E termékeket egészben, darabolva, előhűtve, fagyasztva forgalmazzák. Kínálatukban szerepelnek elősütött és késztermékek, és ezen felül konkrét vevői igények alapján is készítenek termékeket export- és belföldi partnereiknek.

Az ünnepségen elhangzott, hogy a 8,5 hektáros telken létrejött új üzem vágási kapacitása naponta 50 ezer kacsa vagy 25 ezer liba.

MTI / Halasinfo / Fotó: Juhász D. Géza

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve