Féltve őrzött adatok: ISO 27001 szabvánnyal az információbiztonságért

Egyre gyakoribb, hogy a sajtó a kiszivárgott adatokkal való visszaélésektől, adatkezelési problémáktól, jogtalanul felhasznált adatbázisok miatti botrányoktól hangos. Mindez pedig arra is bizonyíték, hogy az adatbiztonság ma fontosabb, mint valaha, megoldást pedig az ISO 27001 szabvány jelenthet.

A veszély ott leselkedik minden bitben

Még az olyan óriási tech-cégek, mint a Facebook is megizzaszthatóak a bíróságon, mikor a nem megfelelően kezelt adatokról van szó. Magát Zuckerberget is meglepte, ahogy össztűz alá vették az amerikai szenátusi meghallgatásán a Cambridge Analytica botrány kapcsán.

Mint ismert, a Facebook több tízmilló felhasználójának adatához fért hozzá egy harmadik fél, egy beépülő modulon keresztül, ami valljuk be, igencsak váratlanul ért mindenkit.

Az én házam az én (digitális) váram

A mai digitális világunkban a személyes adataink az egyik legféltettebb kincsünk, hiszen jogtalan felhasználásuk akár egész komplex digitális visszaéléseknek adhat táptalajt. Akár teljes személyazonosság-lopás is előfordulhat, de elég csak a Facebook botrányára gondolni, az sem kellemes, ha politika célokra használják adatainkat hozzájárulásunk nélkül.

Nem megfelelő védelmi rendszer mellett céges környezetből pedig kényes adatok, üzleti titkok, speciális know-how információk kerülhetnek illetéktelen kezekbe, vagy akár nyilvánosságra, ami mindenképp aggodalomra adhat okot.

Még azt sem szeretjük, ha valaki a hátunk mögött belenéz a képernyőnkbe munka közben, vagy a metrón belekukkant az újságunkba, nemhogy azt, ha féltve őrzött személyes adataink, céges adatbázisainkhoz fér hozzá illetéktelenül.  Az ISO 27001 Információbiztonsági Irányítási Rendszer rend­szer be­ve­ze­té­sével csök­ken­thető a tárolt vagy kezelt bizalmas adatokkal való vissza­élé­sek kockázata, és biz­ton­sá­go­sab­bá te­hetőek a céges irányítási rendszerek.

Virtuális lakat a virtuális széfen

A rendszer bevezetésével a védelem mellett a megelőzésre is nagyobb hangsúly kerül, hiszen előre lemodellezhető egy-egy kisebb-nagyobb informatikai vészhelyzet is.

Ez már csak azért is fontos, mert a napról napra (és legtöbbször nem kifejezetten pozitív irányba) változó digitális világ kihívásaira érdemes felkészülten és higgadtan reagálni, ahelyett, hogy egy esetleges negatív meglepetés miatti kapkodás közben még nagyobb károkat okozzunk.

További friss hírek