Figyelem! Zárva lesznek a kórházak, rendelők és a gyógyszertárak!

Szerdán zárva lesznek a kórházak, a rendelők, a gyógyszertárak.

Július 1. Semmelweis-nap, ami pihenőnap az egészségügyben dolgozók számára. Zárva lesznek a rendelők, a kórházakban pedig csak az ünnepnapnak megfelelő ügyelet lesz. A gyógyszertárak ügyeleti rendszer szerint működnek.

1992 márciusában az országgyűlés XXIII. törvénye, amely a köztisztviselők és kormánytisztviselők napja megállapításával egyező napra, július elsejére megalapította ezt az emléknapot is. Ezen a napon minden évben szakmai elismeréseket adnak át az egészségügyben és ünnepi megemlékezéseket tartanak az ország területén. Az ünnepnap környékén adományozzák többek között a Semmelweis Egyetem Kopp Mária-médiadíját, a Professor Emerita és Emeritus címeit, valamint ekkor nevezik ki az intézmény tisztségviselőit is.

2010 novemberében Réthelyi Miklós, Magyarország nemzetierőforrás-minisztere törvénymódosító javaslatot nyújtott be az Országgyűléshez, amelyben a Semmelweis-nap munkaszüneti nappá nyilvánítását kérte a következő indoklással: „az egészségügyi dolgozók által végzett munka elismerését, presztízsének emelését szolgálja”. A javaslat az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló 2003. évi LXXXIV. törvény 15/B. §-ával való kiegészítését foglalta magában a következőképpen: „július 1-je Semmelweis nap, amely az egészségügyi szolgáltatóknál foglalkoztatási jogviszonyban álló egészségügyi dolgozókra és egészségügyben dolgozókra kiterjedően munkaszüneti nap”.

A javaslatnak köszönhetően 2011. január 1-jén a kiegészítés hatályba lépett, így július 1-je 2011-től munkaszüneti napnak számít az egészségügyi dolgozók és az egészségügyben dolgozók számára Magyarországon.

Halasinfo/Wikipedia

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Figyelem! Zárva lesznek a kórházak, rendelők és a gyógyszertárak!

Szerdán zárva lesznek a kórházak, a rendelők, a gyógyszertárak. Július 1. Semmelweis-nap, ami pihenőnap az egészségügyben dolgozók számára. Zárva lesznek a rendelők, a kórházakban pedig csak az ünnepnapnak megfelelő ügyelet lesz. A gy...