Fülöp Róbert városnapi köszöntője

A Város Napja alkalmából Fülöp Róbert polgármester köszöntőjét az alábbiakban tesszük közzé.

Hölgyeim és Uraim, Tisztelt Halasi Polgárok!

Kiskunhalas város napja alkalmából – rendhagyó módon idén nem egy Képviselő-testületi díszülésen – köszöntöm Önöket! Az utóbbi két hónapban nagyot fordult az életünk, a járvány az egész világot, Európát, hazánkat és Kiskunhalast is mélyen, életbevágóan érintette. A koronavírus elterjedése és az ellene történő védekezés gyökerestül változtatta meg mindennapjainkat, így a városnapját, az ünnepet is, amelyen a 275 éve bekövetkezett fordulatra, a Redemptiora emlékezünk.

Tisztelt Halasiak!

Az egészségünk, az életünk védelme érdekében közel két hónapja egy új, szokatlan, gyakran kényelmetlen életformát vezettünk be. Magyarország kormánya március 11-én rendkívüli intézkedéseket hozott, amely az élet minden területén korlátozásokat jelent. A veszélyhelyzeti létünk, kiemelten a közösségi érintkezéseket változtatta meg. Így ma nem tarthatunk nyilvános testületi díszülést, nem adhatjuk át az elismeréseket a város közönsége előtt. És persze nem tarthatunk kulturális programok kíséretében közös találkozókat egymással, mint ahogy tettük ezt az elmúlt években, évtizedekben.

Tisztelt Kiskunhalasi Polgárok!

A városnapja, veszélyhelyzetben is a város napja. Ha nem is a fizikai valóságban, de az informatika és a távközlés segítségével megtarthatom a megemlékezést, Halas polgárainak köszöntését. Egyúttal kijelentem, hogy a városnapi ünnepet, személyes találkozási lehetőséggel, egy későbbi időpontban megrendezzük. Erről megfelelő időben tájékoztatom Halas lakosságát. Azon az ünnepi eseményen adjuk át hivatalosan, méltatások kíséretében a városért kitüntetéseket. Azonban megragadom az alkalmat most is, és gratulálok a két kiváló halasi személyiségnek, Szécsiné Rédei Évának, a Csipkeház igazgatónőjének és Dr. Döme Ottó nyugdíjas pedagógusnak, akik kiérdemelték 2020-ban Kiskunhalas Pro Urbe díját.

Hölgyeim és Uraim, Kedves Halasiak!

Kiskunhalas városnapja egy történelmi tetthez kapcsolódik. Röviden a szabadságmegváltáshoz, amit a kor hivatalos megfogalmazása redemptionak nevez, és ami az 1745-ben, a Jász-kun vidéken élők összefogásának sikere. A történelem nem ismétli önmagát, de párhuzamok vannak és példaértékű tetteket hordozó helytállások is, amelyek a ma élőknek mintát, erőt, irányt adhatnak. A Redemptio ilyen történelmi esemény.

Tisztelt Halasi Polgárok!

Mi manapság is egyfajta szabadságmegváltásra készülünk. Harcot vívunk egy láthatatlan, de az életünkre törő betegséggel, járvánnyal szemben, amely számos béklyóval terheli mindennapjainkat. Kiskunhalas ebben a küzdelemben ismét önmagán túl mutat, és úgy vívja meg ezt a csatát, hogy közben a térségnek, sőt az országnak is segítő kezet nyújt. A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, mint a térség egészségügyi ellátó központja gigászi terheket visel, hogy megfeleljen a kihívásoknak és felkészülten fogadhassa, gyógyíthassa a fertőzött betegeket. Azt jelenthetem, hogy kórházunkból eddig minden koronavírussal fertőzött és ott ápolt beteg, gyógyultan távozott. Kiskunhalas ezen felül helyet adott egy rekord gyorsasággal felépített országos Mobil Járványkórháznak is, amelynek építése során a halasi egészségügy szakemberei jelentős segítséget nyújtottak. Az új létesítmény készen áll, a legrosszabb helyzetre felkészülve, megfelelő személyi, szakmai és eszköz háttérrel.

Tisztelt Halasiak!

Engedjék meg, hogy kiemeljek egy szakembert, vezetőt, Dr. Szepesvári Szabolcs urat, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főigazgatóját. Őt megnevezve, de a kórházban dolgozókra vonatkozóan is hálás szívvel köszönöm a város lakosságának nevében áldozatos munkáját, munkájukat. Köszönöm az ott dolgozó orvosok, mentők, nővérek, ápolók, segítők, kiszolgálók hihetetlen kitartását, szakmai alázatát, amellyel nap mint nap veszélynek kitéve látják el feladataikat értünk. Ki kell emeljem azokat a magánszemélyeket, vállalkozásokat, társaságokat, akik kérésre vagy kérés nélkül anyagi vagy természetbeni segítséget nyújtva álltak a kórház mellé. Felemelő érzés, büszkeségre okot adó látni, mekkora erő és összefogás tud kiteljesedni környezetünkben. Halas valóban hatalmas.

Hölgyeim és Uraim!

Kiskunhalas az ország egyik kiemelt egészségügyi bázisa lett ebben a rendkívüli helyzetben. Néhány évvel ezelőtt is országos figyelmet kapott városunk, amikor a migrációs helyzetben kaptunk fokozott feladatokat és vállaltuk az azzal járó ránk eső nehézségeket. De ha messzebb nézek, akkor a rendészeti terület, a határvédelem tekintetében is jelentős szerepet kapott Kiskunhalas azzal, hogy a határvadászoknak és a készenléti rendőrségnek támaszponti lehetőséget, otthont adott. Kiskunhalasra számíthat az ország, és Kiskunhalas számíthat a kormányra, amit a miniszterelnök és más kormányzati szereplők támogatása és látogatása is igazolt az elmúlt hetekben.

Igen Tisztelt Halasiak!

Visszatérve a jelenünkre, az egészségügyben dolgozók mellett sok más terület képviselőit is elismerés illett, hiszen a megnehezített feltételek mellett Halason zajlik az élet, működnek a vállalkozások. Aki tud dolgozik, ha lehet otthonról végzi a munkáját. Kiskunhalason folyik az oktatás, más módon, de ügyintéznek a hivatalok. Üzemel a piac, a tömegközlekedés, az emberek ellátása biztosított. Különös figyelem övezi a szociális területet és az idősgondozást, hiszen a legkitettebb társadalmi csoport az idősebb generáció. Megszerveztük és őrizzük az ellátásuk biztonságát. A gyermekétkeztetést biztosítjuk és alkalmazkodunk a további igényekhez. Az önkormányzat lehetőségei szerint minden házba arcvédő-maszkot juttatott el. Felügyeljük a városi rendészettel, hogy a bevezetett intézkedések valóban segítsék a mindennapokat és a város biztonságos működését. Halason a lelki élet gyakorlása is új módon történik, amelyhez gyorsan, korszerűen alkalmazkodtak az itt működő felekezetek.

Tisztelt Halasi Polgárok!

Városunk céljai nem változtak. A stratégiai ágazatokra fordított figyelem és munka tovább folyik a veszélyhelyzetben is. Bár a turisztika váratlan mélyütést kapott, a beruházásaink folyamatban vannak és hamarosan elkészülnek. Már láthatóak az eredmények a Tánchagyományok Háza és a Sóstó turisztikai fejlesztésében, a vízutánpótlás megoldásában. A Sáfrik Malom felújítása az utolsó szakaszába érkezett. A kertvárosi óvoda építése is jól halad. Halas ebben a nehéz helyzetben is erőt mutat, ami egyértelműen az itt élő emberek szorgalmának, kitartásának köszönhető.

Kedves Halasi Polgárok!

Kiskunhalas a járványügyi veszélyhelyzet nehézségei közepette készül az újbóli szabadságmegváltásra és hiszem, hogy sikerülni fog. Legyőzzük a kórt, mert megvan a szakmai képesség és működik az összefogás gyakorlata a kiskunhalasi emberekben. Remélem nemsokára együtt ünnepelhetünk újra úgy, hogy személyesen találkozunk egymással városunk közterein, rendezvényein! Egy új időszak jön és biztos sok mindent másként kell majd tennünk, de ahogy elődeink, úgy mi is képesek vagyunk alkalmazkodni az új feltételekhez. Biztos vagyok benne, hogy céljaink megvalósulnak.

Tisztelt Halasi Polgárok!

Köszönöm az együttműködésüket és kérem a jövőbeni összefogást is. Azt kívánom, hogy mihamarabb találkozzunk a valóságos városnapi ünnepségünkön! Kérem, legyünk fegyelmezettek, tartsuk be a szabályokat! Vigyázzanak magukra és vigyázzunk egymásra! Építsük, erősítsük, szépítsük együtt városunkat!

Hajrá Magyarország, hajrá Kiskunhalas!

(Sajtóközlemény)

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Fülöp Róbert városnapi köszöntője

A Város Napja alkalmából Fülöp Róbert polgármester köszöntőjét az alábbiakban tesszük közzé. Hölgyeim és Uraim, Tisztelt Halasi Polgárok! Kiskunhalas város napja alkalmából – rendhagyó módon idén nem egy Képviselő-testületi dí...