Gundel: Az étkezési szokásaikban is az aranyközéputat kell keresni

„A magyar történelemben még igen nagy művelődéstörténeti terület hever kiaknázatlanul, márpedig népünk múltjának teljes és tökéletes megismerése megmunkálásuk nélkül hiányos. Ilyen terület, más egyebek között, a magyarság konyhája, étkezésének elemei, főzési babonái, valamint asztali szokásai. A tudomány ezen rögös területének művelése elméleti célunk: felkutatni és egybegyűjteni a magyarság ősi életéből máig a napi és az úri étkezés módját, tartalmát, köznapi és ünnepi asztali szokásait, nemkülönben a magyar főzés módjait és készségeit, tárgyi emlékeit.” – írta szakácskönyvében Gundel Károly 1934-ben.

A Pásztortűz Egyesület meghívására november 12-én, a kiskunhalasi városi könyvtárban Gundel Károly unokája, Gundel János professzor, a Budapesti Gazdasági Egyetem oktatója tartott előadást. Agrármérnökként számos publikációban, előadásban tett hitet a család öröksége, a magyar gasztronómia értékei és az egészséges táplálkozás mellett.

Számos sztereotípiáról, modernnek mondott táplálkozási szokásról mondta el a véleményét, tudományos kutatásokra alapozva azokat. A tejivás, a vörös húsok állítólagos káros hatásairól is beszélt. Az előadáson elhangzott, számos “ősmagyarnak” mondott étel alig 70-80 éve, de legfeljebb 500 éve ismert. Gundel János felhívta a figyelmet, hogy a ma oly népszerű egészségügyi és étkezési tanácsok mellett ne feledjük: őseink nem véletlenül telepedtek le itt. Azok a gyümölcsök, zöldségek, italok húsok, amelyeket elődeink fogyasztottak, példaként szolgálhatnak. Úgy fogalmazott: azokat kell fogyasztanunk, és nem kell az idegen konyhák termékeire áttérnünk. Véleménye szerint mindenben – így az étkezési szokásaikban is – az aranyközéputat kell keresni. Gundel János szerint a vendégszeretet és a Kárpát-medencében évszázadok alatt kialakult ételek és táplálkozási szokások a magyar kultúra fontos részei.

További friss hírek