Gyilkos irodák nyomában – a többtényezős kollaboráció, 1944

A kiskunhalasi városi könyvtárban is bemutatták Veszprémy László Bernát, Gyilkos irodák –  A magyar közigazgatás, a német megszállás és a holokauszt című könyvét a Pásztortűz Egyesület szervezésében. A műről a fiatal szerzőt Dr. Téglás Péter ny. városi  vezető ügyész és Végső István történész (Clio Intézet)  kérdezték.

A tavaly télen megjelent, vitákat is kiváltó, rengeteg hazai és külföldi forrást feldolgozó könyv kapcsán számos kérdés merült fel. Így többek között kiderült, hogy a szerző történész családból jött, de a többiekkel ellentétben nem a középkor és újkor, hanem a 20. század érdekelte.

Szóba került a könyv egyik kulcs-mondata: „a kollaboráció többtényezős jelenség volt, amelyben szerepet játszott a németbarátság, a szovjetellenesség, a szervilizmus, a karrierizmus és az antiszemitizmus is”.

A magyar közigazgatás dunai és mediterrán jellemzőiről is szó esett. Alapos kitárgyalásra került, hogy vannak, akik mára nyíltan megkérdőjelezik a német megszállást vagy annak közigazgatásra, államra való jelentős nyomását. A nyilaskeresztesek szerepe, valamint a gettósításokban és deportálásokban való részvételük feltáratlansága is gondoltatokat szült.
Felmerült, hogy a magyar zsidó tanácsok szerepéről kevés szó esik. A könyvről rengeteg recenziót írtak. Veszprémy azt mondta, hogy elsősorban pozitív hangnemben születtek írások, amin ő is meglepődött.

A beszélgetés után fórum kezdődött a megszállás, a deportálások, 1944 kapcsán: Horthy Miklós kormányzó szerepétől, a Harmadik Birodalommal való katonai szövetségünkön át, a magyarországi németek tevékenységéig.

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Gyilkos irodák nyomában – a többtényezős kollaboráció, 1944

A kiskunhalasi városi könyvtárban is bemutatták Veszprémy László Bernát, Gyilkos irodák -  A magyar közigazgatás, a német megszállás és a holokauszt című könyvét a Pásztortűz Egyesület szervezésében. A műről a fiatal szerzőt Dr...