Ha minden így marad, egy hónap múlva kiszárad a Sóstó

Tragikus a helyzet a Kiskunhalas határában elterülő Sóstónál. Ha nem történik valami csoda, kétszáz mázsa hal pusztulhat el hamarosan.

Élőben, a 25 centis vízből jelentkezett be Döme Gábor világbajnok horgász és Jáger Szabolcs, a a Sóstó Sporthorgász Egyesület elnöke. A tó területén vannak olyan részek, ahol már az 5 centimétert sem haladja meg a vízszint. A mostani helyzet egy hosszabb, egyre romló folyamat következménye. – Sajnos a szinte csapadékmentes tavalyi ősz és tél után úgy indultunk neki az idei évnek, hogy a vízállás nem érte el az eddigi legalacsonyabb őszi vízszintet sem. A nyár folyamán 80%-ban elkészült a felsővárosi csapadékvíz-elvezető rendszer, de a tóba átemelt víz mennyisége mindössze annyit segített, hogy most még vízben, és nem iszapban állunk – fogalmazott az egyesület elnöke, aki emlékeztetett, ha a kivitelezés nem csúszott volna és a nyár elejére elkészül, most konszolidáltabb lenne a helyzet.

Döme Gábor a beszélgetés alatt kifejtette, a mostani meleg időjárásban napi 1 centiméter víz elpárolog, így nem nehéz kiszámolni, hogy ha marad ez a tendencia és nem lesz csapadék, akkor hány nap múlva fog kiszáradni a tómeder. Az ökológiai katasztrófa így mintegy 200 mázsa halat  és egyéb vízi állatokat veszélyeztet.

– Szakértőket kértünk fel tanácsadásra, hónapok óta folyamatosan egyeztetünk az önkormányzattal is, hogyan lehetne megmenteni a tavat és az élővilágát – tudatta Jáger Szabolcs.

A videó itt tekinthető meg:

A Sóstó utolsó segélykiáltása 😱

Gepostet von Gábor Döme am Dienstag, 8. September 2020

 

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Ha minden így marad, egy hónap múlva kiszárad a Sóstó

Tragikus a helyzet a Kiskunhalas határában elterülő Sóstónál. Ha nem történik valami csoda, kétszáz mázsa hal pusztulhat el hamarosan. Élőben, a 25 centis vízből jelentkezett be Döme Gábor világbajnok horgász és Jáger Szabolcs, a a S...