Halasi csipke ékesíti a Antiochiai Szent Margit Bazilika plébániáját

Mától a világhírű és hungarikum halasi csipke egyik kereszt motívumos példánya díszíti a dél-lengyelországi Újszandecben az Antiochiai Szent Margit Bazilika plébániáját. A lengyel közösség nyáron egy, a városban 700 éve őrzött kegykép másolatát ajándékozta Kiskunhalasnak.

2018. június 29-én érkezett Kiskunhalasra a lengyelországi testvérváros, Újszandec Szent Margit Bazilikájának plébánosa, Ks. Dr. Jerzy Jurkiewicz prelátus és a bazilika kórusa kíséretében a bazilikában 700 éve őrzött, Jézus színeváltozáskori arcát ábrázoló kegykép másolata, amelyet – meglepetésünkre – Kiskunhalasnak ajándékoztak.
A legméltóbb válasz ajándék nem is lehet más, minthogy a kegyképet adományozó Ks. Dr. Jerzy

Jurkiewicz atya számára Kiskunhalas legszebb kincse, egy kereszt motívumos halasi csipke készült és jutott el Lengyelországba.

Október 28-án vasárnap a bazilika plébánosa a főtemplom kórusának közreműködésével mutatott be latin nyelvű szentmisét, melyen a két város közösségéért imádkoztak. A szertartást követően a lengyel kórus nyári, magyarországi körútját szervező Kuris István László önkormányzati képviselő adta át a köszönő ajándékot. A bazilikát évente több, mint százezren, csak a kegykép augusztusi, Urunk színeváltozása ünnepének hetében 80 ezren keresik fel.

Halasi hungarikumot már számos egyházi és világi vezető kapott, többek között magyarországi látogatása során Szent II. János Pál pápa, valamint 2016 márciusában Ferenc pápát megválasztása 3. évfordulóján köszöntötte Kiskunhalas ajándékaival Kuris István László.

További friss hírek