Halasi történész a Kun Köztársaságról

„Mi, szabad kiskunok a népek önrendelkező jogának alapján elhatároztuk, hogy jövőnk sorsát magunk akarjuk intézni és ezen célból kimondjuk a kiskun területek függetlenségét.”

Kunszentmiklósi és részben kiskunhalasi birtokosok 1918. decemberében kimondták a Kiskunság függetlenségét. A Kun Köztársaságot, vagyis egy önálló államiságon nyugvó országot álmodtak meg. Újságot is indítottak, Helikon néven. Saját bevallásuk szerint a redempció és a kiskun önállóság elvén kívánták volna szabad államukat létrehozni. Még Budapest katonai lerohanását is tervezgették. Ám 1919. március végén szertefoszlott az állam megvalósításának lehetősége.

Erről tartott előadást a kiskunhalasi Végső István történész (Clio Intézet) a Kérészállamok a történelmi Magyarország területén (1918-1921) nevű konferencián, a Ludovika Campus, Széchenyi Dísztermében. Az Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közép-Európa Kutatóintézet és a Trianon100 MTA-Lendület Kutatócsoport közös szervezésében megvalósult tanácskozáson számtalan egykori rövidéletű államkezdeményezés történetéről lehetett hallani.

 

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Halasi történész a Kun Köztársaságról

„Mi, szabad kiskunok a népek önrendelkező jogának alapján elhatároztuk, hogy jövőnk sorsát magunk akarjuk intézni és ezen célból kimondjuk a kiskun területek függetlenségét.” Kunszentmiklósi és részben kiskunhalasi birtokosok 1918. ...