Hétfőtől helyreáll az egészségügyi ellátás

Kedvezőek a magyar járványügyi adatok, ezért a kormány úgy döntött, négy lépcsőben, május elejétől újranyitja az egészségügyet – mondta Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere, majd bejelentette,

jelen pillanatban június 15-től minden olyan diagnosztikai és terápiás tevékenységet el lehet végezni minden magyar egészségügyi intézményben, amire a betegeknek szüksége van.

A járóbeteg szakrendelésen a megnövekedett várólisták csökkentése érdekében óraszám-korlátozás nélkül lehet egészségügyi tevékenységet végezni. Egy birtokunkba került Kásler-levél alapján ez azt jelenti, hogy a heti óraszámon felül dolgozhatnak bármennyit az orvosok.

A családi orvosok, családi gyerekorvosok esetében, illetve a járóbeteg szakrendelőknél már nem csak négy beteget lehet fogadni óránként.

Kásler sajtótájékoztatót is tartott

A rövid, Facebookon közzétett videónyilatkozaton túl – mint azt MTI-ből utólag kiderült – Kásler Miklós sajtótájékoztatót is tartott, melyről szerkesztőségünket nem értesítették. Ott elmondta, a járványellenes készültség fennmarad, ami a kórházak esetében azt jelenti, hogy

a koronavírus-fertőzöttek ellátására korábban elkülönített ágyak 80 százalékát újra az egyéb gyógyítás szolgálatába lehet állítani, 20 százalékot azonban továbbra is a Covid-betegek ellátására kell fenntartani.

Az MTI eredeti tudósításából úgy tűnt, a háziorvoshoz nem kell telefonon bejelentkezni, de a hírük megjelenése után pár órával kiadtak egy javítást, ami szerint mindenhova kell kérni időpontot.

Az egészségügyi ellátó intézményekben el kell végezni a pre-triázst (vagyis a betegek előszűrését), a gyanús pácienseken PCR-tesztet kell végezni.

A miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta,

az elhalasztott beavatkozások miatti lemaradását nagyjából két hónap alatt tudja behozni a magyar egészségügy.

Az nem egyértelmű, hogy a kockázatosnak tartott beavatkozások előtt kötelező-e még PCR-tesztet végezni – az operatív törzs minapi tájékoztatása alapján nem, csakhogy ők egy olyan miniszteri körlevére utaltak, amely után Müller még mást mondott –, így ennek tisztázását is kértük.

A héten megkérdeztük Müller Cecília országos tiszti főorvost, hogy a kórházból az ágykiürítések miatt hazaküldött betegek mikor térhetnek vissza, mire azt mondta,

nem biztos, hogy pont azokat a betegeket kell visszavenni, akiket hazaküldtek.

A kórházi kezelés szükségességéről a kezelőorvos, háziorvos dönt, akinek a beutalója alapján visszavehetik a betegeket. Azt egyébként senki nem tudja, hány embert küldtek haza vagy helyeztek át másik kórházba, erről ugyanis sem az Emberi Erőforrások Minisztériumának, sem az Állami Egészségügyi Ellátóközpontnak nincs nyilvántartása.

hvg.hu

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Hétfőtől helyreáll az egészségügyi ellátás

Kedvezőek a magyar járványügyi adatok, ezért a kormány úgy döntött, négy lépcsőben, május elejétől újranyitja az egészségügyet – mondta Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere, majd bejelentette, jelen pillanatban június ...